Wykonanie
Za oknem słonko więc i w kuchni aż kusi, aby zjeść coś
słonecznego! Dodatkowo, zbliżają się święta więc przed "obżarstwem" trzeba trzymać
fason :>U nas dzisiaj
polędwica z
dorsza gotowana na warzywach podana z
kaszą kus kus razową.Pyyyyyyyycha :)
Składniki:- 1
cukinia- 1
czerwona papryka- kawałek dyni (około 250 g)- łyżka
oliwy-
sól,
pieprz,
czosnek,
pieprz cytrynowy-
kasza kus kus razowa (1 porcja 40 g) - lub inna
kaszaWarzywa myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. W garnku rozgrzewamy
oliwę, wrzucamy na chwilę posiekany
czosnek, a następnie warzywa. Lekko solimy i przykrywamy. Po około 15 minutach kładziemy na warzywa
polędwicę z
dorsza, solimy, posypujemy
pieprzem cytrynowym rybę i znowu przykrywamy na około 10-15 minut. Wszystko dusimy na malutkim ogniu.Po tym czasie sprawdzamy, czy
ryba jest gotowa. Jeśli tak - wyłączamy.
Kaszę kus kus zalewamy wrzątkiem (
wody 2
razy tyle co
kaszy), przykrywamy aż napęcznieje.Całość możemy posypać
kolendrą lub
szczypiorkiem!SMACZNEGO!!!