ßßß Cookit - przepis na Makaron won ton lub ryżowy z kurczakiem i warzywami po "Tajsku" czyli PolTaj

Makaron won ton lub ryżowy z kurczakiem i warzywami po "Tajsku" czyli PolTaj

nazwa

Wykonanie

W moim domu od lat robi się tak zwanego "chińczyka" :) Czyli warzywa pokrojone w paski razem z kurczakiem usmażone na chrupko w woku podane najczęściej z ryżem. Standard jeżeli chodzi o restauracje "chińskie" . Danie to zostało wzbogacone u mnie o dodatkowy składnik w końcu eksperymentom nie mam dość. A mianowicie z braku mleczka kokosowego dodałam "zupę tajską Winiary" i wyszło bardzo smaczne.
Makarony won ton jest pszenny i grubszy taki odpowiednik naszego spaghetti tylko jest pokarbowany. A makaron ryżowy oczywiście wiemy z czego jest :)cechuję się dobrą kleistością przez co dobrze łączy sie z potrawami , jest cienki i trochę bez konkretnego smaku. Jedno opakowanie Won ton starcza na ok 3 osoby natomiast ryżowy spokojnie na 4. Przygotowanie potrawy zajmuje niedużo czasu ponieważ warzywa nie muszą do końca zmięknąć na patelni a makaron zalewamy wrzątkiem na 5 minut.
Danie wykonałam w 40 minut na 5 osób z 2 rodzajami makaronów
Składniki:
2 filety z kurczaka
3 średnie marchewki
pół opakowania grzybów mun
3 ogórki gruntowe
1 duża cebula
kapusta pekińska
1 papryka czerwona
można dodać 1 paprykę zieloną
3/4 papryczki chilli bez pestek
opakowanie zupy tajskiej Winiary dla której alternatywą mogą być:
pół puszki mleczka kokosowego , 1/1cm imbiru świeżego lub w proszku , trawa cytrynowa w proszku , czosnek 3 ząbki.
sól
chilli sproszkowane
pół szklanki wody
5-6 łyżek oleju
sos sojowy ciemny
Wykonanie:
Kurczaka standardowo myjemy , odcinamy zbędne części i kroimy na paski. Wkładamy do miski zalewamy 2 łyżkami oleju , 1/4 szklanki wody ,wsypujemy cała dużą część torebki zupy i łączymy z drobno posiekaną chilli ( jeżeli robicie marynatę własnoręcznie do kurczaka dodajemy wszystkie przyprawy oprócz mleka kokosowego , które damy na sam koniec gotowania potrawy). w tym czasie marchew obieramy i skrobiemy na paski obieraczką do warzyw tylko część zewnętrzną bez środka. Obrane ogórki kroimy na cienkie paski to samo robimy z papryką i cebulą . Grzyby zalewamy wrzątkiem na ok 5 minut i kroimy w paski.
Woka rozgrzewamy z resztą oleju i zaczynamy smażyć kurczaka po ok 2-4 minutach kiedy się zrumieni dodajemy kolejno , marchew , grzyby ,czekamy kolejną minutę i dodajemy cebulę i paprykę po ok 3 minutach wlewamy resztę wody z małą torebką zupy(lub mleka kokosowego) dodajemy ogórka i czekamy ok 2-3 min intensywnie mieszając aby to wszystko co przywarło do woka odkleiło się i wymieszało z płynami tworząc sos. W tym czasie możemy potrawę "dosmaczyć" solą , sosem sojowym i pieprzem. Makaron zalewam wg instrukcji , czekając aż będzie dobry kroję pół główki kapusty pekińskiej i wykładam nią talerze. Makaron możemy od razu połączyć z warzywami lub podać osobno. Smacznego
Źródło:http://itaekspresowo.blogspot.com/2013/08/makaron-won-ton-i-ryzowy-z-kurczakiem-i.html