Wykonanie

W moim domu od lat robi się tak zwanego "chińczyka" :) Czyli warzywa pokrojone w paski razem z
kurczakiem usmażone na chrupko w woku podane najczęściej z
ryżem. Standard jeżeli chodzi o restauracje "chińskie" . Danie to zostało wzbogacone u mnie o dodatkowy składnik w końcu eksperymentom nie mam dość. A mianowicie z braku
mleczka kokosowego dodałam "zupę tajską
Winiary" i wyszło bardzo smaczne.
Makarony won ton jest pszenny i grubszy taki odpowiednik naszego spaghetti tylko jest pokarbowany. A
makaron ryżowy oczywiście wiemy z czego jest :)cechuję się dobrą kleistością przez co dobrze łączy sie z potrawami , jest cienki i trochę bez konkretnego smaku. Jedno opakowanie Won ton starcza na ok 3 osoby natomiast
ryżowy spokojnie na 4. Przygotowanie potrawy zajmuje niedużo czasu ponieważ warzywa nie muszą do końca zmięknąć na patelni a
makaron zalewamy wrzątkiem na 5 minut.Danie wykonałam w 40 minut na 5 osób z 2 rodzajami
makaronów
Składniki:2
filety z kurczaka3 średnie
marchewkipół opakowania
grzybów mun3
ogórki gruntowe1 duża
cebulakapusta pekińska1
papryka czerwonamożna dodać 1
paprykę zieloną3/4
papryczki chilli bez pestekopakowanie zupy tajskiej
Winiary dla której alternatywą mogą być:pół puszki
mleczka kokosowego , 1/1cm
imbiru świeżego lub w proszku ,
trawa cytrynowa w proszku ,
czosnek 3 ząbki.
sólchilli sproszkowanepół szklanki
wody5-6 łyżek
olejusos sojowy ciemny

Wykonanie:
Kurczaka standardowo myjemy , odcinamy zbędne części i kroimy na paski. Wkładamy do miski zalewamy 2 łyżkami
oleju , 1/4 szklanki
wody ,wsypujemy cała dużą część
torebki zupy i łączymy z drobno posiekaną
chilli ( jeżeli robicie marynatę własnoręcznie do
kurczaka dodajemy wszystkie
przyprawy oprócz
mleka kokosowego , które damy na sam koniec gotowania potrawy). w tym czasie
marchew obieramy i skrobiemy na paski obieraczką do warzyw tylko część zewnętrzną bez środka. Obrane
ogórki kroimy na cienkie paski to samo robimy z
papryką i
cebulą .
Grzyby zalewamy wrzątkiem na ok 5 minut i kroimy w paski.Woka rozgrzewamy z resztą
oleju i zaczynamy smażyć
kurczaka po ok 2-4 minutach kiedy się zrumieni dodajemy kolejno ,
marchew ,
grzyby ,czekamy kolejną minutę i dodajemy
cebulę i
paprykę po ok 3 minutach wlewamy resztę
wody z małą torebką zupy(lub
mleka kokosowego) dodajemy
ogórka i czekamy ok 2-3 min intensywnie mieszając aby to wszystko co przywarło do woka odkleiło się i wymieszało z płynami tworząc sos. W tym czasie możemy potrawę "dosmaczyć"
solą ,
sosem sojowym i
pieprzem.
Makaron zalewam wg instrukcji , czekając aż będzie dobry kroję pół główki
kapusty pekińskiej i wykładam nią talerze.
Makaron możemy od razu połączyć z warzywami lub podać osobno. Smacznego
