ßßß
Składniki:450g piersi z kurczaka1 opakowanie makaronu chińskiego,1 papryka zielona,1 papryka czerwona,2 marchewki,1 cebula,2 ząbki czosnku,½ korzenia imbiru,przyprawy: chilli, pieprz, curry,1 papryczka chilli,sos sojowy,Wykonanie:Filety z kurczaka myjemy, i kroimy w większe paski. Przygotowujemy marynatę – sproszkowane chilli, curry, pieprz oraz olej i wkładamy do niej kurczaka. Wstawiamy do lodówki. W tym samym czasie kroimy papryki i marchewkę w paseczki. W woku podsmażamy czosnek z cienko pokrojoną cebulą i papryczką chilli. Po zarumienieniu dodajemy resztę warzyw. Dusimy. Następnie smażymy kurczaka, który wcześniej „dochodził” w marynacie.
Kiedy jest już odpowiednio podsmażony mieszamy go z warzywami. W tym samym czasie gotujemy chiński makaron zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Warzywa z kurczakiem doprawiamy do smaku chilli, pieprzem i curry. Kiedy makaron jest już gotowy łączymy go z mieszanką w woku. Teraz również dodajemy curry, ponieważ zabarwi mi on makaron na piękny żółty kolor. Nie zdejmujemy potrawy z ognia jeszcze przez jakieś 3-5 minut. Et voila gotowe!
SMACZNEGO!