ßßß
Tłumaczenia oryginalnego przepisu dokonała Panna Malwinna. Wprowadziłam nieco modyfikacji w ilości składników.Składniki (na 4 porcje):300 g pełnoziarnistego makaronu spaghetti (w oryginale 400 g)500 g mielonego mięsa wieprzowego lub drobiowego3 łyżki sosu sojowego ciemnegołyżeczka przyprawy Pięć Smaków4 cebulki dymek razem ze szczypiorem2 marchewki, obrane, pokrojone w kawałki wielkości zapałki (w oryginale 2 szklanki groszku cukrowego- wrzucany jest na patelnię w tym samym czasie, co u mnie marchew)1 duża czerwona papryka, oczyszczona, pokrojona w podłużne paski250 g liści szpinaku (w oryginale 500 g)4 ząbki czosnku, drobno posiekane2-centymetrowy kawałek imbiru, drobno posiekany (w oryginale 5-cm)łyżka oleju sezamowego3 łyżki ziaren sezamu, uprażonych na suchej patelniDo mięsa dodajemy 2 łyżki sosu sojowego, posiekane drobno dymki, przyprawę 5 smaków. Całość doprawiamy pieprzem i dokładnie wyrabiamy.Z masy formujemy klopsiki, lekko je natłuszczamy, układamy na blasze do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 15-20 minut. Ja podobnie jak Panna Malwinna klopsiki usmażyłam na patelni.Makaron przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Zostawiamy pół szklanki wody z gotowania makaronu. Na dużej patelni rozgrzewamy olej, smażymy czosnek, imbir, dymki, paprykę i marchew przez około 3 minuty. Dodajemy posiekane liście szpianku, smażymy dalej 1-2 minuty, aż liście zwiędną. Wlewamy na patelnię wodę z gotowania makaronu i 2 łyżki sosu sojowego. Gotujemy przez minutę. Na patelnię wkładamy makaron, dokładnie mieszamy z sosem. Spaghetti podajemy wraz z klopsikami, posypane prażonym sezamem.
Moja opinia: bardzo dobre danie! Wszystko do siebie tutaj pasuje!