Wykonanie
Na zakończenie akcji
Maggie Klopsiki i pulpety przygotowaliśmy razem z Wierą – Jedz mnie, Panną Malwinną – Filozofia smaku,
Maggie – W pewnej kuchni na Wyspach, Królem – Królewskie rozkosze podniebienia oraz Shinju – Kuchenne wędrówki chińskie spaghetti z klopsikami.
Tłumaczenia oryginalnego przepisu dokonała Panna Malwinna. Wprowadziłam nieco modyfikacji w ilości składników.Składniki (na 4 porcje):300 g pełnoziarnistego
makaronu spaghetti (w oryginale 400 g)500 g
mielonego mięsa wieprzowego lub drobiowego3 łyżki
sosu sojowego ciemnegołyżeczka
przyprawy Pięć Smaków4
cebulki dymek razem ze
szczypiorem2
marchewki, obrane, pokrojone w kawałki wielkości zapałki (w oryginale 2 szklanki
groszku cukrowego- wrzucany jest na patelnię w tym samym czasie, co u mnie
marchew)1 duża
czerwona papryka, oczyszczona, pokrojona w podłużne paski250 g liści
szpinaku (w oryginale 500 g)4 ząbki
czosnku, drobno posiekane2-centymetrowy kawałek
imbiru, drobno posiekany (w oryginale 5-cm)łyżka
oleju sezamowego3 łyżki ziaren
sezamu, uprażonych na suchej patelniDo
mięsa dodajemy 2 łyżki
sosu sojowego, posiekane drobno
dymki,
przyprawę 5 smaków. Całość doprawiamy
pieprzem i dokładnie wyrabiamy.Z masy formujemy klopsiki, lekko je natłuszczamy, układamy na blasze do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 15-20 minut. Ja podobnie jak Panna Malwinna klopsiki usmażyłam na patelni.
Makaron przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Zostawiamy pół szklanki
wody z gotowania
makaronu. Na dużej patelni rozgrzewamy
olej, smażymy
czosnek,
imbir,
dymki,
paprykę i
marchew przez około 3 minuty. Dodajemy posiekane liście
szpianku, smażymy dalej 1-2 minuty, aż liście zwiędną. Wlewamy na patelnię
wodę z gotowania
makaronu i 2 łyżki
sosu sojowego. Gotujemy przez minutę. Na patelnię wkładamy
makaron, dokładnie mieszamy z sosem. Spaghetti podajemy wraz z klopsikami, posypane prażonym
sezamem.
Moja opinia: bardzo dobre danie! Wszystko do siebie tutaj pasuje!