Wykonanie
Składniki
2 porcje
1/2
czerwonej papryki150 g
makaronu pappardelle
2 plastry
polędwicy wołowejsos sojowyolej sezamowy2 ząbki
czosnku1/2 małej
cebuli3 łyżki ziarem
sezamuprzyprawa chiliPrzygotowanie
Paprykę piec w piekarniku przez ok 1/2 godziny w 180 stopniach do miękkości, zdjąć skórkę jeśli łatwo odchodzi, pokroić w plasterki.
Polędwicę wołową rozbić, doprawić
solą,
pieprzem, zamarynować w 2 łyżkach
oleju sezamowego, 2 łyżkach
sosu sojowego oraz pokrojonym drobno
czosnku i
cebuli. Smażyć przez 2 minuty na patelni, następnie pokroić w paski.
Makaron ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, wymieszać z 2 łyżkami
oleju sezamowego i 2 łyżkami
sosu sojowego, dodać
chili,
sól i
pieprz do smaku.
Włożyć go na patelnię, na której smażyła się
wołowina, podsmażyć na średnim ogniu, mieszając, aby
makaron równolegle lekko się zrumienił. Dodać
wołowinę, ziarna
sezamu oraz
paprykę. Całość podsmażyć i wyłożyć do talerzy.
Wskazówki
Ten
makaron musi być pikantny!