Wykonanie
Inspiracją był przepis z książki Carole Clements "Zupy" . Pozmieniałam nieco ilość poszczególnych składników. Przydatny będzie garnek do gotowania na parze. Zupa i pulpety bardzo smaczne i sycące
składniki (dla 6 osób)zupaok 1,5 l
bulionu drobiowego200 g
grzybków shitake, pokrojonych w cienkie plasterki180 g
sałaty pak choi lub
kapusty pekińskiej, pokrojonej w paski4
cebulki dymki pokrojone w plasterki ( i biała i zielona część)2 ząbki
czosnku , przeciśnięte przez praskękawałek
imbiru pokrojony w plasterki
sól .
pieprzkuleczki
mięsne (ok 30 kulek)500 g chudego zmielonego
mięsa wieprzowego100 g
świeżego szpinaku, bardzo drobno posiekanego4
szczypiorki z
dymek drobno pokrojone4 ząbki
czosnku, przeciśnięte przez praskęłyżeczka
przyprawy 5 smaków2 - 3 łyżeczki
sosu sojowegoprzygotowanieW dużej misce umieścić
mięso i pozostałe składniki kuleczek - dobrze wymieszać. Z wyrobionej masy formować małe pulpeciki, wielkości
orzecha włoskiego. Wyszło mi 31 kuleczekZagotować
bulion, dodać do niego
grzyby,
czosnek i
imbir. Kuleczki ułożyć na wkładce do gotowania na parze i ustawić nad gotującym się
bulionem. Przykryć. Gotowałam partiami, po 15 sztuk. Po 10 min gotowe kuleczki przełożyć na talerz a na wkładce ułożyć kolejną porcję
mięsa. Kiedy wszystkie pulpety są już ugotowane, do
bulionu dodać
cebulę dymkę i
kapustę. Gotować na małym ogniu przez 3- 4 minuty, aż
kapusta zmięknie. Zupę doprawić do smakuRozłożyć po 5 pulpetów na każdy talerz i zalać gorącą zupą .