ßßß
Składniki:(na dwie porcje)trzy udka kurczakamieszanka sałat (powinna przeważać pekińska)czerwona papryka300 g grzybów (najlepsze będą boczniaki ze względu na kształt i smak)duża cebulakawałeczek imbiruMarynata :dwa ząbki czosnkusos sojowy ( ok. 2 łyżek)olej (ok. 2 łyżek)pół cytryny (sok)sól pieprzUdka z kurczaka przekroić na pół oddzielając nogę, posolić, popieprzyć,włożyć do miski i zalać marynatą wykonaną z sosu sojowego, oleju, soku z cytryny i rozgniecionego czosnku. Dobrze wysmarowane marynatą włożyć do lodówki na godzinę.Czerwoną paprykę umyć, oczyścić z pestek i pokroić w paski centymetrowej szerokości. Grzyby tniemy również w podłużne paseczki, natomiast cebule w dość grube pióra.W wysmarowanej olejem brytfannie układamy warzywa według twardości , najpierw paprykę, na to grzyby i cebula, na sam wierzch rozkładamy sałatę. Na tak ułożone warstwy kładziemy kawałki mięsa, polewając połową pozostałej marynaty.Wkładamy pod przykryciem (może być folia aluminiowa) do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok. 30 min z termoobiegiem. Po tym czasie odkrywamy naczynie, smarujemy resztą marynaty i dopiekamy bez pokrywki, aż skórka będzie chrupiąca.Podajemy z ryżem lub białym pieczywem, układając mięso na warzywach.Smacznego!
