Wykonanie
W weekendowym szaleństwie azjatyckich smaków, naszła mnie ochota na coś konkretnego. W większości kuchni dalekiego wschodu (chińskiej, tajskiej), większość produktów jest krojonych w małe kawałki, co ma pomóc w łapaniu ich pałeczkami. Nawet
ryż jest gotowany na gęsto, a że nie przepadam za jedzeniem pałeczkami, poszukiwałam przepisów na większe kawałki
mięsa i z tych poszukiwań powstał właśnie ten przepis. Zaskakujące połączenie pieczonego
kurczaka,
sałaty,
grzybów i …
Składniki:(na dwie porcje)trzy
udka kurczakamieszanka
sałat (powinna przeważać pekińska)
czerwona papryka300 g
grzybów (najlepsze będą boczniaki ze względu na kształt i smak)duża
cebulakawałeczek
imbiruMarynata :dwa ząbki
czosnkusos sojowy ( ok. 2 łyżek)
olej (ok. 2 łyżek)pół
cytryny (sok)
sól pieprzUdka z kurczaka przekroić na pół oddzielając nogę, posolić, popieprzyć,włożyć do miski i zalać marynatą wykonaną z
sosu sojowego,
oleju,
soku z cytryny i rozgniecionego
czosnku. Dobrze wysmarowane marynatą włożyć do lodówki na godzinę.
Czerwoną paprykę umyć, oczyścić z pestek i pokroić w paski centymetrowej szerokości.
Grzyby tniemy również w podłużne paseczki, natomiast
cebule w dość grube
pióra.W wysmarowanej
olejem brytfannie układamy warzywa według twardości , najpierw
paprykę, na to
grzyby i
cebula, na sam wierzch rozkładamy
sałatę. Na tak ułożone warstwy kładziemy kawałki
mięsa, polewając połową pozostałej marynaty.Wkładamy pod przykryciem (może być folia aluminiowa) do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok. 30 min z termoobiegiem. Po tym czasie odkrywamy naczynie, smarujemy resztą marynaty i dopiekamy bez pokrywki, aż skórka będzie chrupiąca.Podajemy z
ryżem lub
białym pieczywem, układając
mięso na warzywach.Smacznego!