ßßß Cookit - przepis na Udka zapiekane w ryżu

Udka zapiekane w ryżu

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 6
(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 5
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
udka kurczaka 6 sztuk
ryż 1 szklanek
cebula 1 sztuk
papryka czerwona 1 sztuk
papryka żółta 1 sztuk
groszek zielony mrożony 0,5 szklanek
bulion drobiowy 0,5 szklanek
sos sojowy 2 łyżek stołowych
czosnek 1 ząbki
liść laurowy 1 sztuk
olej według uznania
pieprz według uznania
sól według uznania
Wykonanie:
Umyte, osuszone udka natrzeć solą oraz pieprzem i zmiażdżonym czosnkiem. Odstawić, pod przykryciem, na 60 minut do lodówki. Opłukany ryż gotować w osolonym wrzątku 10 minut i odcedzić. Udka obsmażyć ze wszystkich stron na rozgrzanym oleju. Zdjąć, a na pozostałym na patelni oleju podsmażyć posiekana drobno cebulę i pokrojone w drobna kostkę papryki. Wymieszać bulion z sosem sojowym, dodać pokruszony liść laurowy i zagotować.
Podgotowany ryż, grosze, udka i warzywa z patelni włożyć do żaroodpornego naczynia i zalać rosołem. przykryć pokrywka i zapiekać 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Potrawy z Mięsa
Zapiekanki i Pizze
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/11591/Udka-zapiekane-w-ryzu