ßßß

Kroję na paseczki kapustę pekińską,na tarce o grubych oczkach ścieram marchewkę.Grzybki mun i makaron ryżowy lub sojowy zalewam na 15 minut wrzątkiem aby namiękły.
Odcedzam i kroję grzybki w paseczki a makaron na mniejsze części.Dodaję kiełki soi.
Wszystko dokładnie mieszam,dodaję parę łyżek sosu sojowego,pieprzu i soli do smaku.Tak naprawdę skład farszu zależy od inwencji i pomysłów.Na talerz wlewam wodę i zanurzam w niej pojedynczo płaty ryżowe.
Nakładam na brzeg każdego płatu farsz i zawijam tak jak gołąbki.
Zawinięte sajgonki odkładam na ok.20 minut na ściereczkę aby przeschły.W garnku rozgrzewam olej i wrzucam do niego po dwie, trzy suche sajgonki.
Smażę w głębokim oleju po około 3 minut z każdej strony uważając,żeby się nie zlepiły.Wyjmuję je na talerz wyłożony papierem,żeby odsączyć z nich nadmiar oleju.Podaję ze słodkim sosem chili lub sosem do sajgonek.Smacznego!Polecam przepis na:SPRING ROLLS czyli WARZYWNE SAJGONKI Z POMARAŃCZOWO-IMBIROWYM SOSEM