Wykonanie
Sajgonki są klasycznym daniem kuchni azjatyckiej.Są proste w wykonaniu jednak trochę czasochłonne.Drobno posiekaną
cebulę i mielone
wieprzowe mięso smażę na patelni.
Kroję na paseczki
kapustę pekińską,na tarce o grubych oczkach ścieram
marchewkę.
Grzybki mun i
makaron ryżowy lub
sojowy zalewam na 15 minut wrzątkiem aby namiękły.
Odcedzam i kroję
grzybki w paseczki a
makaron na mniejsze części.Dodaję
kiełki soi.
Wszystko dokładnie mieszam,dodaję parę łyżek
sosu sojowego,
pieprzu i
soli do smaku.Tak naprawdę skład farszu zależy od inwencji i pomysłów.Na talerz wlewam
wodę i zanurzam w niej pojedynczo płaty
ryżowe.
Nakładam na brzeg każdego płatu farsz i zawijam tak jak gołąbki.
Zawinięte sajgonki odkładam na ok.20 minut na ściereczkę aby przeschły.W garnku rozgrzewam
olej i wrzucam do niego po dwie, trzy suche sajgonki.
Smażę w głębokim
oleju po około 3 minut z każdej strony uważając,żeby się nie zlepiły.Wyjmuję je na talerz wyłożony papierem,żeby odsączyć z nich nadmiar
oleju.Podaję ze słodkim sosem
chili lub sosem do sajgonek.Smacznego!Polecam przepis na:SPRING ROLLS czyli WARZYWNE SAJGONKI Z
POMARAŃCZOWO-
IMBIROWYM SOSEM