Wykonanie
Dziś zapraszam Was na najcudowniejszą zupę
dyniową na świecie! Idealnie kremowa i aksamitna , z garścią chrupiących grzanek, wspaniała na jesienne chłody.
Dynia... To niesamowite jak z tak zwyczajnego warzywa powstaje tak niezwyczajna zupa... Chyba nigdy nie przestanę się nią zachwycać... Spróbujcie koniecznie!SKŁADNIKI:1 kg dyni (najlepiej odmiany Hokkaido, gdyż nie trzeba jej obierać ze skórki)4 szklanki
wodysok wyciśnięty z 1
pomarańczy0,5 średniej
cebuli3 łyżki
masła1,5 cm korzenia świeżego
imbiru2 opakowania
śmietankowego serka topionego Hochland (po 100g każdy)
sólświeżo zmielony
pieprzWYKONANIE:
Dynię dokładnie umyj, oczyść z pestek i pokrój w kostkę.Na patelni rozgrzej
masło i wrzuć na nie pokrojoną w drobną kostkę
cebulkę. Zeszklij ją około 1 minuty.
Cebulę przerzuć do większego garnka, dorzuć do niej pokrojoną
dynię, starty
imbir,
sok pomarańczowy i 1/4 łyżeczki
soli. Dolej
wodę. Całość dobrze zamieszaj i gotuj, aż
dynia zrobi się miękka, około 25 minut .Do ugotowanej zupy wciśnij
serek topiony i zmiksuj na gładki krem. Dosól i dopieprz do smaku.Gotową zupę podawaj z chrupiącymi grzankami (ja posmarowałam
bułkę masłem, pokroiłam ją w kostkę i smażyłam przez chwilę na złoty kolor). Smacznego!