ßßß
Dziś zapraszam Was na najcudowniejszą zupę dyniową na świecie! Idealnie kremowa i aksamitna , z garścią chrupiących grzanek, wspaniała na jesienne chłody. Dynia... To niesamowite jak z tak zwyczajnego warzywa powstaje tak niezwyczajna zupa... Chyba nigdy nie przestanę się nią zachwycać... Spróbujcie koniecznie!SKŁADNIKI:1 kg dyni (najlepiej odmiany Hokkaido, gdyż nie trzeba jej obierać ze skórki)4 szklanki wodysok wyciśnięty z 1 pomarańczy0,5 średniej cebuli3 łyżki masła1,5 cm korzenia świeżego imbiru2 opakowania śmietankowego serka topionego Hochland (po 100g każdy)sólświeżo zmielony pieprzWYKONANIE:Dynię dokładnie umyj, oczyść z pestek i pokrój w kostkę.Na patelni rozgrzej masło i wrzuć na nie pokrojoną w drobną kostkę cebulkę. Zeszklij ją około 1 minuty.Cebulę przerzuć do większego garnka, dorzuć do niej pokrojoną dynię, starty imbir, sok pomarańczowy i 1/4 łyżeczki soli. Dolej wodę. Całość dobrze zamieszaj i gotuj, aż dynia zrobi się miękka, około 25 minut .Do ugotowanej zupy wciśnij serek topiony i zmiksuj na gładki krem. Dosól i dopieprz do smaku.Gotową zupę podawaj z chrupiącymi grzankami (ja posmarowałam bułkę masłem, pokroiłam ją w kostkę i smażyłam przez chwilę na złoty kolor). Smacznego!