ßßß Cookit - przepis na Zupa dyniowa - najlepsza

Zupa dyniowa - najlepsza

nazwa

Wykonanie

Dziś zapraszam Was na najcudowniejszą zupę dyniową na świecie! Idealnie kremowa i aksamitna , z garścią chrupiących grzanek, wspaniała na jesienne chłody. Dynia... To niesamowite jak z tak zwyczajnego warzywa powstaje tak niezwyczajna zupa... Chyba nigdy nie przestanę się nią zachwycać... Spróbujcie koniecznie!
SKŁADNIKI:
1 kg dyni (najlepiej odmiany Hokkaido, gdyż nie trzeba jej obierać ze skórki)
4 szklanki wody
sok wyciśnięty z 1 pomarańczy
0,5 średniej cebuli
3 łyżki masła
1,5 cm korzenia świeżego imbiru
2 opakowania śmietankowego serka topionego Hochland (po 100g każdy)
sól
świeżo zmielony pieprz
WYKONANIE:
Dynię dokładnie umyj, oczyść z pestek i pokrój w kostkę.
Na patelni rozgrzej masło i wrzuć na nie pokrojoną w drobną kostkę cebulkę. Zeszklij ją około 1 minuty.
Cebulę przerzuć do większego garnka, dorzuć do niej pokrojoną dynię, starty imbir, sok pomarańczowy i 1/4 łyżeczki soli. Dolej wodę. Całość dobrze zamieszaj i gotuj, aż dynia zrobi się miękka, około 25 minut .
Do ugotowanej zupy wciśnij serek topiony i zmiksuj na gładki krem. Dosól i dopieprz do smaku.
Gotową zupę podawaj z chrupiącymi grzankami (ja posmarowałam bułkę masłem, pokroiłam ją w kostkę i smażyłam przez chwilę na złoty kolor). Smacznego!
Źródło:http://swiatilony.blogspot.com/2013/10/zupa-dyniowa-najlepsza.html