ßßß
Idealny sposób na urozmaicenie niedzielnego obiaduSkładniki:„porcja rosołowa” z kaczki, czyli cały korpus od którego nie mogłam odciąć mięsa4 średnie marchewki1 korzeń pietruszki1/2 pora1 cebula1 papryczka chili2 cm imbiru2 ząbki czosnku1 liść laurowy3 nasiona kardamonu1 gwiazdka anyżu3 łyżki sosu sojowego10 nitek szafranu1 łyżeczka suszonej (siekanej) trawy cytrynowej1 mała laska cynamonusól morskaświeżo mielony pieprzmakaron ryżowyPrzygotowanie:Umytą porcję kaczki wkładam do garnka, zalewam zimną wodą na ok 3/4 wysokości garnka i włączam gaz na minimum. Dodaję cynamon, czosnek, liść laurowy, trawę cytrynową, kardamon, anyż, szafran i imbir. Obraną cebulę kroję na pół, przypalam na palniku i wrzucam do zupy. Marchewkę i pietruszkę kroję na dosyć grube plasterki, por dodaję w całości. Chili oczyszczam z nasion i dodaję pokrojone na kawałki. Całość doprawiam sosem sojowym, solą i pieprzem.Zupa powinna gotować się minimum 3 godziny na bardzo niewielkim ogniu bez przykrycia. Należy uważać, aby warzywa nie rozgotowały się. W razie potrzeby można uzupełnić zupę wodą.Rosół podaję z makaronem ryżowym. Sposób jego przygotowania powinien być taki, jak zaleca producent. Najczęściej należy wsadzić go na kilka minut do gorącej wody. Warto doprawić makaron solą lub sosem sojowym.
Tak intensywny kolor zupa zawdzięcza szafranowi