ßßß Cookit - przepis na Krem dyniowy z orientalną nutą

Krem dyniowy z orientalną nutą

nazwa

Wykonanie

Pierwszy dzień jesieni zasługuje na odpowiednią celebrację, a właściwie na coś, co odsunie nasze myśli od tego, że za oknem jest tak szaro i buro. Nieprzyjemną aurę postanowiłam zwalczyć zupą dyniową z lekko zadziornym i rozgrzewającym akcentem.
Zupa idealna na pierwszy dzień jesieni
Składniki:
kawałek mięsa dowolnego rodzaju, ja wykorzystałam skrzydełka z kaczki
1 kg dyni (po obraniu i oczyszczeniu)
3 marchewki
1 korzeń pietruszki
1 cebula
1 papryczka chili
kawałek pora (biała część)
kawałek kory cynamonu lub 1/2 łyżeczki sproszkowanego
1/2 gwiazdki anyżu
2 goździki
1 liść laurowy
5 ziarenek pieprzu syczuańskiego
5 łyżek wiórek kokosowych
3 łyżeczki sosu sojowego
sól morska
świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:
Umyte mięso wkładam do garnka i zalewam wodą na 1/2 jego wysokości. Włączam gaz pod garnkiem na minimum. Dodaję pokrojoną marchewkę, pietruszkę, por, chili i lekko przypaloną cebulę. Gdy woda się zagotuje mogą pojawić się na niej szumy z mięsa, więc należy zdjąć je łyżką. Do gotującego się bulionu (powinien delikatnie pyrkać) dodaję przyprawy i sos sojowy. Wywar z mięsa i jarzyn należy gotować podobnie jak rosół, czyli długo i na minimalnym ogniu (minimum półtorej godziny). 30 minut przed końcem dodaję pokrojoną na kawałki dynię. Gdy wszystkie warzywa, a zwłaszcza dynia, zrobią się miękkie zdejmuję zupę z gazu, wyciągam wszystkie „twarde” przyprawy (liść laurowy, anyż, korę cynamonu i goździki) i mięso, a na ich miejsce dodaję wiórki kokosowe. Zupę miksuję na gładki krem.
Źródło:http://emaliowanyczajnik.pl/2014/09/krem-dyniowy-z-orientalna-nuta