ßßß
Zupa idealna na pierwszy dzień jesieniSkładniki:kawałek mięsa dowolnego rodzaju, ja wykorzystałam skrzydełka z kaczki1 kg dyni (po obraniu i oczyszczeniu)3 marchewki1 korzeń pietruszki1 cebula1 papryczka chilikawałek pora (biała część)kawałek kory cynamonu lub 1/2 łyżeczki sproszkowanego1/2 gwiazdki anyżu2 goździki1 liść laurowy5 ziarenek pieprzu syczuańskiego5 łyżek wiórek kokosowych3 łyżeczki sosu sojowegosól morskaświeżo mielony pieprzPrzygotowanie:Umyte mięso wkładam do garnka i zalewam wodą na 1/2 jego wysokości. Włączam gaz pod garnkiem na minimum. Dodaję pokrojoną marchewkę, pietruszkę, por, chili i lekko przypaloną cebulę. Gdy woda się zagotuje mogą pojawić się na niej szumy z mięsa, więc należy zdjąć je łyżką. Do gotującego się bulionu (powinien delikatnie pyrkać) dodaję przyprawy i sos sojowy. Wywar z mięsa i jarzyn należy gotować podobnie jak rosół, czyli długo i na minimalnym ogniu (minimum półtorej godziny). 30 minut przed końcem dodaję pokrojoną na kawałki dynię. Gdy wszystkie warzywa, a zwłaszcza dynia, zrobią się miękkie zdejmuję zupę z gazu, wyciągam wszystkie „twarde” przyprawy (liść laurowy, anyż, korę cynamonu i goździki) i mięso, a na ich miejsce dodaję wiórki kokosowe. Zupę miksuję na gładki krem.