Wykonanie
Składniki6-8 porcji1 korpus + kości z pieczonej gęsi4 łyżki
sosu sojowego (jasnego)1/3
pora1
cebula1 ząbek
czosnku3 cm kawałek
imbiru2 kawałki
borowików suszonychPrzyprawy:1 gwiazdka
anyżukawałek kory
cynamonu3
goździki,
listek laurowy3
ziela angielskiekilka ziarenek
pieprzuszczypta
płatków chiliDodatki: kluski lane lub
makaron jajeczny (jak do tradycyjnego rosołu)PrzygotowaniePozostały korpus z kawałeczkami
mięsa, chrząstek itp. po pieczonej gęsi oraz czyste kości (nie pobrudzone innymi częściami obiadu) włożyć do dużego garnka.Zalać
wodą (około 2,5 litra). Zagotować, zszumować. Zmniejszyć ogień, dodać
anyż,
cynamon i
goździki i gotować przez około 1 godzinę.Następnie dodać
listek laurowy,
ziela angielskie,
pieprz,
chili, wlać
sos sojowy i doprawić
solą (zwykle
daję około 1 łyżeczki). Dodać przekrojonego
pora, nieobraną opaloną na palniku
cebulę, opalony nieobrany
imbir oraz
czosnek. Włożyć
borowiki i gotować na małym ogniu pod minimalnie uchyloną pokrywą przez kolejną 1 godzinę.Gotowy rosół przecedzić do czystego garnka, włożyć ugotowane
grzyby z rosołu (resztę kości i warzywa wyrzucić) sprawdzić doprawienie. Podawać z lanymi kluseczkami lub
makaronem jajecznym.Jeśli użyte kawałki gęsi miały dożo tłuszczu, zbierze się on na powierzchni rosołu, można go zebrać łyżką i schować do lodówki, wykorzystywać do smażenia.