Wykonanie



Tradycyjne
śledzie w zupełnie nietradycyjnym wydaniu.Składniki:5-6 sporych płatów
śledziowych solonych, ok. 550g2
papryczki chili3 ząbki
czosnku1 bardzo duża
cebula lub 2 mniejsze8cm kawałek
imbiru3-4 szt. ziarenek
ziela angielskiego [dałam "na oko" 8]2
liście laurowekilkanaście ziarenek
pieprzu1 mała
cytryna lub 3/4 większejok. pół litra
olejuWykonanie:
Śledzie moczymy w wodzie, kilkukrotnie zmieniając
wodę - aż do uzyskania pożądanego smaku [ja moczyłam, ale moja koleżanka, od której wzięłam przepis tego nie robi, zatem można tak i tak] . Kroimy się na 2cm kawałki.
Imbir,
cebulę i
czosnek obrać ze skórki.
Cebulę pokroić w talarki albo piórka,
imbir i
czosnek w plasterki.
Chili - z pestkami albo bez [pestki są najostrzejsze] pokroić w plasterki.
Cytrynę wyszorować, sparzyć, pokroić na plasterki, a następnie każdy z nich na 4 części.Na dnie słoika układać:
cebulę,
czosnek, papryczkę,
imbir,
cytrynę, a następnie
śledzie, wrzucić 1-2 ziarenka
ziela angielskiego i kilka/kilkanaście ziarenek
pieprzu oraz 1-2
liście laurowe. Warstwy powtarzać - z wyjątkiem
liścia laurowego. Całość zalać
olejem. Odstawić do lodówki, najlepiej na 3 dni - by się "przegryzły".Zeszłoroczne
śledzie robiłam w salaterce, ale najlepiej je ciasno poukładać w słoiku - lepiej przejdą aromatami przypraw.

Bądź na bieżąco, polub stronę na fb