Wykonanie
27 Lut najlepsze, super proste ciasto
marchewkowe1 LikePodziel się:






Ciasto
marchewkowe ma wg mnie dużo wspólnego z ukochanym przeze mnie piernikiem, więc w okresie pozaświątecznym skutecznie mi go zastępuje :) Jak dotąd wypróbowałam 4 przepisy. Pierwszy, był całkiem fajny (z dodatkiem
ananasa), ale niestety nie zapisałam go i gdzieś się zapodział. Kolejny okazał się straszną klapą. Kiedy trzecie ciasto wyszło ‚jakieś nie takie’, zaczęłam powątpiewać. Aż w końcu nadszedł dzień przepisu IDEALNEGO! Najlepsze carrot
cake MUSI być wilgotne, aromatyczne i mięsiste. Przepis z którym poradzi sobie każdy kulinarny laik. Naprawdę polecam.(2 mniejsze okrągłe blaszki lub jedna bardzo duża)CIASTO:3 i 1/2 szklanki
MĄKI (ja użyłam pół na pół pszennej i orkiszowej, może być sama pszenna lub z pełnego przemiału )5 DUŻYCH
JAJEKok 400g startej na tarce
MARCHEWKI1 i 1/2 szklanki
OLIWY (z wytłoczyn
oliwek) /
OLEJU RZEPAKOWEGO /
OLEJU KOKOSOWEGO1,5 szklanki
CUKRU BRĄZOWEGO2 łyżeczki
SODY OCZYSZCZONEJ1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżka
CYNAMONU1/2 łyżeczki
GAŁKI MUSZKATOŁOWEJ i ZMIELONYCH
GOZDZIKÓW1/2 szklanki posiekanych
ORZECHÓW WŁOSKICH (opcjonalnie)KREM, wersja klasyczna (niestety przepyszna):250g
serka MASCARPONE100ml UBITEJ
ŚMIETANKI 30%2-3 łyżki
CUKRU PUDRUziarenka z 1
LASKI WANILII /
AROMAT WANILIOWY (opcjonalnie)WERSJA „odchudzona”:250g
SERKA ŚMIETANKOWEGO (typu Bieluch, Philadelphia)100g
JOGURTU GRECKIEGO2 łyżki
CUKRU PURDU/KSYLITOLU/MIODUziarenka z 1
LASKI WANILII /
AROMAT WANILIOWY (opcjonalnie)DODATKOWO (opcjonalnie):WIÓRKI
POMARAŃCZOWE, starte z 1
pomarańczyWIÓRKI KOKOSOWEW jednej misce łączymy składniki suche:
mąkę,
przyprawy,
sodę,
proszek do pieczenia. Do drugiej miski wlewamy oliwę/olej i dosypujemy
cukier. Energicznie mieszamy (rózgą lub mikserem) stopniowo dodając po jednym
jajku, do uzyskania gładkiej masy. Łączymy zawartość obu naczyń, na koniec dodając startą
marchewkę i
orzechy. Ciasto wylewamy na wysmarowaną tłuszczem blaszkę do pieczenia i pieczemy w 180* ok 40-45 minut (do tzw. „suchego patyczka’).KREM klasyczny:Do miski przekładamy
mascarpone , dodajemy
cukier,
wanilię i (przy użyciu rózgi lub miksera) ucieramy na gładką masę. W osobnym naczyniu ubijamy lekko
śmietankę (nie powinna być zupełnie sztywna), i delikatnie łączymy z
mascarpone. SchładzamyKREM odchudzony:W misce łączymy
serek, cukier/miód i
wanilię. Dodajemy
jogurt i bardzo delikatnie mieszamy. Schładzamy.Upieczone ciasto studzimy, Kroimy w poprzek na 2 części, smarujemy kremem i posypujemy wiórkami
skórki pomarańczowej. Gotowe!

absolutnie najprostsze, bezmączne i bezcukrowe brownie

ciasto
czekoladowo-
migdałowe z
pomarańczami
czekoladowe muffiny z
pomarańczą
ekspresowe potreningowe serniczki
daktylowe i
czekoladowePodziel się: