ßßß Cookit - przepis na najlepsze, super proste ciasto marchewkowe

najlepsze, super proste ciasto marchewkowe

nazwa

Wykonanie

27 Lut najlepsze, super proste ciasto marchewkowe
1 Like
Podziel się:
Ciasto marchewkowe ma wg mnie dużo wspólnego z ukochanym przeze mnie piernikiem, więc w okresie pozaświątecznym skutecznie mi go zastępuje :) Jak dotąd wypróbowałam 4 przepisy. Pierwszy, był całkiem fajny (z dodatkiem ananasa), ale niestety nie zapisałam go i gdzieś się zapodział. Kolejny okazał się straszną klapą. Kiedy trzecie ciasto wyszło ‚jakieś nie takie’, zaczęłam powątpiewać. Aż w końcu nadszedł dzień przepisu IDEALNEGO! Najlepsze carrot cake MUSI być wilgotne, aromatyczne i mięsiste. Przepis z którym poradzi sobie każdy kulinarny laik. Naprawdę polecam.
(2 mniejsze okrągłe blaszki lub jedna bardzo duża)
CIASTO:
3 i 1/2 szklanki MĄKI (ja użyłam pół na pół pszennej i orkiszowej, może być sama pszenna lub z pełnego przemiału )
5 DUŻYCH JAJEK
ok 400g startej na tarce MARCHEWKI
1 i 1/2 szklanki OLIWY (z wytłoczyn oliwek) / OLEJU RZEPAKOWEGO / OLEJU KOKOSOWEGO
1,5 szklanki CUKRU BRĄZOWEGO
2 łyżeczki SODY OCZYSZCZONEJ
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka CYNAMONU
1/2 łyżeczki GAŁKI MUSZKATOŁOWEJ i ZMIELONYCH GOZDZIKÓW
1/2 szklanki posiekanych ORZECHÓW WŁOSKICH (opcjonalnie)
KREM, wersja klasyczna (niestety przepyszna):
250g serka MASCARPONE
100ml UBITEJ ŚMIETANKI 30%
2-3 łyżki CUKRU PUDRU
ziarenka z 1 LASKI WANILII / AROMAT WANILIOWY (opcjonalnie)
WERSJA „odchudzona”:
250g SERKA ŚMIETANKOWEGO (typu Bieluch, Philadelphia)
100g JOGURTU GRECKIEGO
2 łyżki CUKRU PURDU/KSYLITOLU/MIODU
ziarenka z 1 LASKI WANILII / AROMAT WANILIOWY (opcjonalnie)
DODATKOWO (opcjonalnie):
WIÓRKI POMARAŃCZOWE, starte z 1 pomarańczy
WIÓRKI KOKOSOWE
W jednej misce łączymy składniki suche: mąkę, przyprawy, sodę, proszek do pieczenia. Do drugiej miski wlewamy oliwę/olej i dosypujemy cukier. Energicznie mieszamy (rózgą lub mikserem) stopniowo dodając po jednym jajku, do uzyskania gładkiej masy. Łączymy zawartość obu naczyń, na koniec dodając startą marchewkę i orzechy. Ciasto wylewamy na wysmarowaną tłuszczem blaszkę do pieczenia i pieczemy w 180* ok 40-45 minut (do tzw. „suchego patyczka’).
KREM klasyczny:
Do miski przekładamy mascarpone , dodajemy cukier, wanilię i (przy użyciu rózgi lub miksera) ucieramy na gładką masę. W osobnym naczyniu ubijamy lekko śmietankę (nie powinna być zupełnie sztywna), i delikatnie łączymy z mascarpone. Schładzamy
KREM odchudzony:
W misce łączymy serek, cukier/miód i wanilię. Dodajemy jogurt i bardzo delikatnie mieszamy. Schładzamy.
Upieczone ciasto studzimy, Kroimy w poprzek na 2 części, smarujemy kremem i posypujemy wiórkami skórki pomarańczowej. Gotowe!
absolutnie najprostsze, bezmączne i bezcukrowe brownie
ciasto czekoladowo-migdałowe z pomarańczami
czekoladowe muffiny z pomarańczą
ekspresowe potreningowe serniczki daktylowe i czekoladowe
Podziel się:
Źródło:http://thefoodtime.com/najlepsze-ciasto-marchewkowe