Wykonanie
Na zwieńczenie Festiwalu Tygodnia
Marchewki proponujemy słodkie smakołyki z udziałem tego fantastycznego warzywa. Pyszne, mokre w środku muffinki, wypełnione
marchewką,
ananasem,
orzechami włoskimi i mnóstwem aromatycznych przypraw. Wykończone
serkiem mascarpone i wiórkami kokosowymi. Wyglądają i smakują po prostu świetnie. :)Oryginalny przepis znajdziecie na tej stronie. :)
Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera glutenIlość porcji: 12 babeczekCzas przygotowania 10 minut + 25 minut pieczeniaSkładniki:Na babeczki:1 szklanka startej na drobnych oczkach
marchewki1 szklanka pokrojonych
orzechów włoskich2/3 szklanki
mąki pszennej1/3 szklanki
oleju rzepakowego1/2 szklanki
cukru1/2 szklanki pokrojonego w kostkę świeżego
ananasa2
jajka1 łyżeczka
sody oczyszczonej1 łyżeczka
cynamonu¾ łyżeczki
proszku do pieczenia¼ łyżeczki zmielonych
goździków¼ łyżeczki zmielonego
ziela angielskiego*¼ łyżeczki
gałki muszkatołowej¼ łyżeczki
soliŁyżka
mleka*Jeśli nie posiadamy zmielonych
goździków, czy
ziela angielskiego, wystarczy utrzeć je w moździerzu.Na wierzch:120g
serka mascarpone2 łyżki
cukru pudruWiórki kokosowe do obsypaniaPrzygotowujemy dwie miski. W jednej umieszczamy roztrzepane
jajka z
olejem. Do drugiej wsypujemy składniki suche, takie jak
mąka,
cukier, proszek,
soda oczyszczona oraz
przyprawy. Łączymy zawartość obu naczyń ze sobą oraz dodajemy
orzechy,
ananasa i
marchewkę. Całość dokładnie mieszamy szpatułką dolewając
mleko. Jeśli ciasto będzie nadal zbyt suche, można wlać odrobinę więcej
mleka.Formę do muffinek wykładamy papilotkami, nakładamy ciasto i umieszczamy w piekarniku nagrzanym na 180 stopni na około 25 minut. Pieczemy do tzw. „suchego patyczka”. Wyciągamy, studzimy, smarujemy
serkiem mascarpone wymieszanym z
cukrem pudrem i obsypujemy wiórkami kokosowymi. Smacznego.