ßßß
Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera glutenIlość porcji: 12 babeczekCzas przygotowania 10 minut + 25 minut pieczeniaSkładniki:Na babeczki:1 szklanka startej na drobnych oczkach marchewki1 szklanka pokrojonych orzechów włoskich2/3 szklanki mąki pszennej1/3 szklanki oleju rzepakowego1/2 szklanki cukru1/2 szklanki pokrojonego w kostkę świeżego ananasa2 jajka1 łyżeczka sody oczyszczonej1 łyżeczka cynamonu¾ łyżeczki proszku do pieczenia¼ łyżeczki zmielonych goździków¼ łyżeczki zmielonego ziela angielskiego*¼ łyżeczki gałki muszkatołowej¼ łyżeczki soliŁyżka mleka*Jeśli nie posiadamy zmielonych goździków, czy ziela angielskiego, wystarczy utrzeć je w moździerzu.Na wierzch:120g serka mascarpone2 łyżki cukru pudruWiórki kokosowe do obsypaniaPrzygotowujemy dwie miski. W jednej umieszczamy roztrzepane jajka z olejem. Do drugiej wsypujemy składniki suche, takie jak mąka, cukier, proszek, soda oczyszczona oraz przyprawy. Łączymy zawartość obu naczyń ze sobą oraz dodajemy orzechy, ananasa i marchewkę. Całość dokładnie mieszamy szpatułką dolewając mleko. Jeśli ciasto będzie nadal zbyt suche, można wlać odrobinę więcej mleka.Formę do muffinek wykładamy papilotkami, nakładamy ciasto i umieszczamy w piekarniku nagrzanym na 180 stopni na około 25 minut. Pieczemy do tzw. „suchego patyczka”. Wyciągamy, studzimy, smarujemy serkiem mascarpone wymieszanym z cukrem pudrem i obsypujemy wiórkami kokosowymi. Smacznego.


