ßßß Cookit - przepis na prosty sernik na spodzie marchewkowym z orzechami

prosty sernik na spodzie marchewkowym z orzechami

nazwa

Wykonanie

Sernik? Ciasto marchewkowe? Zawsze ciężko mi się zdecydować, najlepiej oba naraz! Jest na to prosty sposób :D Ciasto idealne dla wszystkich fanów sernika i wilgotnego, lekko piernikowego ciasta marchewkowego . Na samo wspomnienie tego ciasta mam na nia wielką ochotę !
SPÓD MARCHEWKOWY:
1,5 szklanki MĄKI (użyłam pół na pół jasnej pszennej i z pełnego przemiału; MOŻE BYĆ TEŻ MĄKA BEZGLUTENOWA )
2 DUŻE JAJKA
ok 250g startej na tarce MARCHEWKI
3/4 szklanki OLIWY / OLEJU RZEPAKOWEGO LUB ORZECHOWEGO
3/4 szklanki CUKRU BRĄZOWEGO / KSYLITOLU
po 1 łyżeczce SODY OCZYSZCZONEJ, PROSZKU DO PIECZENIA
1 łyżeczka CYNAMONU
SZCZYPTA SOLI
1/2 szklanki posiekanych ORZECHÓW WŁOSKICH i DAKTYLI (opcjonalnie)
MASA SEROWA:
500g TWAROGU SERNIKOWEGO
250g SERA MASCARPONE
2 czubate łyżki MĄKI ZIEMNIACZANEJ
2 JAJKA + 2 ŻÓŁTKA
3 łyżki MIODU / SYROPU Z AGAWY
1/2 szklanki CUKRU / KSYLITOLU
AROMAT WANILIOWY
DO PODANIA:
ROZPUSZCZONA CZEKOLADA GORZKA / MLECZNA
POSIEKANE ORZECHY WŁOSKIE LUB LASKOWE
BITA ŚMIETANKA / MASCARPONE
nie masz wszystkich potrzebnych składników? najtańsze znajdziesz tutaj!
Piekarnik nagrzewamy do 180*C
Do dużej miski przesiewamy mąkę, przyprawy, sodę, proszek do pieczenia. Do drugiej miski wlewamy oliwę/olej i dosypujemy cukier/ksylitol. Energicznie mieszamy (rózgą lub mikserem) stopniowo dodając po jednym jajku, do uzyskania gładkiej masy. Łączymy zawartość obu naczyń, na koniec dodając startą marchewkę i orzechy. Ciasto wylewamy na wysmarowaną tłuszczem blaszkę do pieczenia i podpiekamy ok. 30 minut.
Gdy ciasto się piecze, w dużej misce umieszczamy twaróg, mascarpone, mąkę, aromat, miód/syrop i cukier/ksylitol. Miksujemy na małych obrotach, do powstania jednolitej, gładkiej masy. Stopniowo dodajemy do masy jajka i żółtka (miksując kilkanaście sekund po każdym dodanym jajku). Masę serową wylewamy na podpieczone ciasto marchewkowe. Temperaturę w piekarniku zmniejszamy do 170*C. Pieczemy ciasto ok. 15 minut, po czym zmniejszamy temperaturę do 140* i dopiekamy jeszcze ok. 45 minut (lub nieco dłużej, do tzw. suchego patyczka).
Schładzamy w lodówce, najlepiej 2-3h. Po schłodzeniu możemy polać rozpuszczoną czekoladą wymieszaną z posiekanymi orzechami. Gotowe!
absolutnie najprostsze, bezmączne i bezcukrowe brownie
ciasto czekoladowo-migdałowe z pomarańczami
czekoladowe muffiny z pomarańczą
ekspresowe ciasto z migdałami i owocami
Źródło:http://thefoodtime.com/sernik-spodzie-marchewkowym