Wykonanie



Sernik? Ciasto marchewkowe? Zawsze ciężko mi się zdecydować, najlepiej oba naraz! Jest na to prosty sposób :D Ciasto idealne dla wszystkich fanów sernika i wilgotnego, lekko piernikowego ciasta
marchewkowego . Na samo wspomnienie tego ciasta mam na nia wielką ochotę !SPÓD
MARCHEWKOWY:1,5 szklanki
MĄKI (użyłam pół na pół jasnej pszennej i z pełnego przemiału; MOŻE BYĆ TEŻ MĄKA BEZGLUTENOWA )2 DUŻE
JAJKAok 250g startej na tarce
MARCHEWKI3/4 szklanki
OLIWY /
OLEJU RZEPAKOWEGO LUB
ORZECHOWEGO3/4 szklanki
CUKRU BRĄZOWEGO /
KSYLITOLUpo 1 łyżeczce
SODY OCZYSZCZONEJ,
PROSZKU DO PIECZENIA1 łyżeczka
CYNAMONUSZCZYPTA
SOLI1/2 szklanki posiekanych
ORZECHÓW WŁOSKICH i
DAKTYLI (opcjonalnie)MASA SEROWA:500g
TWAROGU SERNIKOWEGO250g
SERA MASCARPONE2 czubate łyżki
MĄKI ZIEMNIACZANEJ2
JAJKA + 2
ŻÓŁTKA3 łyżki
MIODU /
SYROPU Z AGAWY1/2 szklanki
CUKRU /
KSYLITOLUAROMAT WANILIOWYDO PODANIA:ROZPUSZCZONA
CZEKOLADA GORZKA /
MLECZNAPOSIEKANE
ORZECHY WŁOSKIE LUB LASKOWE
BITA ŚMIETANKA /
MASCARPONEnie masz wszystkich potrzebnych składników? najtańsze znajdziesz tutaj!Piekarnik nagrzewamy do 180*CDo dużej miski przesiewamy
mąkę,
przyprawy,
sodę,
proszek do pieczenia. Do drugiej miski wlewamy oliwę/olej i dosypujemy cukier/ksylitol. Energicznie mieszamy (rózgą lub mikserem) stopniowo dodając po jednym
jajku, do uzyskania gładkiej masy. Łączymy zawartość obu naczyń, na koniec dodając startą
marchewkę i
orzechy. Ciasto wylewamy na wysmarowaną tłuszczem blaszkę do pieczenia i podpiekamy ok. 30 minut.Gdy ciasto się piecze, w dużej misce umieszczamy
twaróg,
mascarpone,
mąkę, aromat, miód/syrop i cukier/ksylitol. Miksujemy na małych obrotach, do powstania jednolitej, gładkiej masy. Stopniowo dodajemy do masy
jajka i
żółtka (miksując kilkanaście sekund po każdym dodanym
jajku). Masę
serową wylewamy na podpieczone ciasto
marchewkowe. Temperaturę w piekarniku zmniejszamy do 170*C. Pieczemy ciasto ok. 15 minut, po czym zmniejszamy temperaturę do 140* i dopiekamy jeszcze ok. 45 minut (lub nieco dłużej, do tzw. suchego patyczka).Schładzamy w lodówce, najlepiej 2-3h. Po schłodzeniu możemy polać rozpuszczoną
czekoladą wymieszaną z posiekanymi
orzechami. Gotowe!

absolutnie najprostsze, bezmączne i bezcukrowe brownie

ciasto
czekoladowo-
migdałowe z
pomarańczami
czekoladowe muffiny z
pomarańczą
ekspresowe ciasto z
migdałami i
owocami