ßßß Cookit - przepis na bardziej dietetyczne brownie z fasoli z truskawkami

bardziej dietetyczne brownie z fasoli z truskawkami

nazwa

Wykonanie

Wczoraj był eksperyment- Brownie z fasoli. Trochę się obawiałam, że będzie straszne, ale byłam w szoku jak spróbowałam. Fasoli nie czuć a ciasto jest prze pyszne! Długo szukałam przepisu w internecie i bazę wzięłam z bloga "Wykipiał Mi Makaron", ale oczywiście pozmieniałam trochę i co najważniejsze dodałam truskawki. Sezon na truskawki powoli się zaczął, więc korzystajmy. Lepszych zdjęć nie będzie, bo przyszli znajomi i trzeba było szybko zjeść a nie bawić się w latanie z aparatem!
Składniki:
1 puszka czerwonej fasoli
3 łyżki kakao
2 łyżki oliwy
4 jajka
100g- cukru trzcinowego/ stewii/ ksylitolu
1,5 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
1 łyżka miodu
kilka daktyli
50 g gorzkiej czekolady
250 g truskawek
Fasolę z puszki opłucz i odsącz z zalewy. Następnie wszystko z pierwszej części składników ( bez daktyli, czekolady, truskawek) zblęduj na gładkie ciasto. Daktyle i czekoladę pokrój na drobniutką kostkę, a truskawki na ćwiartki. Daktyle i czekoladę wrzuć do masy i przelej do foremki. Forma może być okrągła, prostokątna lub w dowolnym kształcie. Ja robiłam na okrągłej i ciasto po przelaniu sięgało mi mniej więcej do połowy blaszki. Na koniec na samą górę dodaj truskawki. Ciasto piecz około 30 minut w temperaturze około 180 stopni.
Źródło:http://wiwi-gotuje.blogspot.com/2014/06/bardziej-dietetyczne-brownie-z-fasoli-z.html