Wykonanie
Podchodziłam do wykonania tego ciasta z pewną rezerwą. Nie dowierzałam, że można je zrobić z
fasoli i bez dodatku
mąki. Ale jak nie zrobisz, to się nie przekonasz. Więc zakasałam rękawy i do roboty. Muszę przyznać, że ciasto wyszło bardzo dobre :). W ogóle nie czuć
fasoli i jest mocno
czekoladowe. Następnym razem zrobię je ze słodzikiem albo
stewią, będzie jeszcze bardziej dietetyczne. Ciasto możemy wzbogacić dodając różnego rodzaju
bakalie albo przekładając je
dżemem lub kremem. Dodam jeszcze, że wypiek ten w ogóle się nie starzeje. Szóstego dnia był wilgotny i mięciutki, jakby był pieczony poprzedniego dnia.

SKŁADNIKI5
jajek;szczypta
soli;3 łyżki
kakao;0,5 łyżeczki
sody;1 łyżeczka
proszku do pieczenia;6 łyżek
oliwy;4 łyżki
miodu;0,75 szklanki
cukru;1 łyżka ekstraktu
waniliowego.WYKONANIE
Fasolę gotujemy do miękkości, odsączamy i płuczemy
wodą. Następnie rozdrabniamy ją blenderem. Dodajemy 3 całe
jajka,
sól, ekstrakt i miksujemy do chwili, aż uzyskamy jednolitą masę. W drugim naczyniu miksujemy pozostałe 2
jajka z
oliwą,
miodem i
cukrem. Do tego dolewamy masę
fasolową. Mieszamy. Teraz kolej na dodanie
kakao, proszku i
sody. Wszystko dokładnie miksujemy. Pieczemy w temperaturze 170 stopni, do suchego patyczka (ok. 1 godziny). Ja piekłam w keksówce o wymiarach 31x 12cm.