Wykonanie
28 Wrz sernikobrownie z
porzeczkami

(1 mała tortownica)WSZYSTKIE SKŁADNIKI NA SERNIK POWINNY BYĆ W TEMP. POKOJOWEJ!MASA SEROWA:
TWARÓG SERNIKOWY (zmielony 3krotnie) (600g)
SER RICOTTA (lub
MASCARPONE) (200g)
MĄKA ZIEMNIACZANA (2 czubate łyżki)2 DUŻE
JAJKA + 2
ŻÓŁTKACUKIER /
KSYLITOL (2/3 szklanki)
BIAŁA CZEKOLADA (100g)ZIARENKA Z 1
LASKI WANILII (opcjonalnie)SPÓD BROWNIE:MASŁO (100g)
GORZKA CZEKOLADA (100g)MĄKA/ ZMIELONE
MIGDAŁY (75g)
CUKIER /
KSYLITOL (75g)1 DUŻE
JAJKODODATKOWO:GĘSTY
DŻEM /
KONFITURA PORZECZKOWA (ok 200g)W rondelku, na małym ogniu rozpuszczamy
masło,
cukier i
czekoladę. Do miski wbijamy
jajko, roztrzepujemy rózgą, dolewamy ostudzoną masę
czekoladową i przesianą
mąkę. Mieszamy rózgą lub mikserem by składniki dokładnie się połączyły. Masę wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia i wysmarowaną lekko
masłem formę. Pieczemy w 180* ok 20 minut.Gdy brownie się piecze,
białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli
wodnej, studzimy. Do miski wkładamy
twaróg i ricottę/mascarpone, dodajemy
mąkę,
wanilię i
cukier. Całość miksujemy na małych obrotach, aż powstanie jednolita masa. Stopniowo dodajemy po jednym
jajku. Na koniec dolewamy roztopioną
czekoladę i delikatnie mieszamy. Podpieczony spód smarujemy
konfiturą z
porzeczek, na nią wylewamy masę
serową. Ciasto wkładamy spowrotem do piekarnika nagrzanego do 200* i pieczemy 15 minut, po czym zmniejszamy temp do 100* i dopiekamy sernik jeszcze ok 50-60minut .* Gotowe!*Studzimy powoli, początkowo uchylając drzwiczki wyłączonego piekarnika, dopiero później wyjmując go na blat. (dzięki temu pozostanie równy i nie powinien opaść)

absolutnie najprostsze, bezmączne i bezcukrowe brownie

ciasto
czekoladowo-
migdałowe z
pomarańczami
czekoladowe muffiny z
pomarańczą
ekspresowe ciasto z
migdałami i
owocami