ßßß

(1 mała tortownica)WSZYSTKIE SKŁADNIKI NA SERNIK POWINNY BYĆ W TEMP. POKOJOWEJ!MASA SEROWA:TWARÓG SERNIKOWY (zmielony 3krotnie) (600g)SER RICOTTA (lub MASCARPONE) (200g)MĄKA ZIEMNIACZANA (2 czubate łyżki)2 DUŻE JAJKA + 2 ŻÓŁTKACUKIER / KSYLITOL (2/3 szklanki)BIAŁA CZEKOLADA (100g)ZIARENKA Z 1 LASKI WANILII (opcjonalnie)SPÓD BROWNIE:MASŁO (100g)GORZKA CZEKOLADA (100g)MĄKA/ ZMIELONE MIGDAŁY (75g)CUKIER / KSYLITOL (75g)1 DUŻE JAJKODODATKOWO:GĘSTY DŻEM / KONFITURA PORZECZKOWA (ok 200g)W rondelku, na małym ogniu rozpuszczamy masło, cukier i czekoladę. Do miski wbijamy jajko, roztrzepujemy rózgą, dolewamy ostudzoną masę czekoladową i przesianą mąkę. Mieszamy rózgą lub mikserem by składniki dokładnie się połączyły. Masę wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia i wysmarowaną lekko masłem formę. Pieczemy w 180* ok 20 minut.Gdy brownie się piecze, białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, studzimy. Do miski wkładamy twaróg i ricottę/mascarpone, dodajemy mąkę, wanilię i cukier. Całość miksujemy na małych obrotach, aż powstanie jednolita masa. Stopniowo dodajemy po jednym jajku. Na koniec dolewamy roztopioną czekoladę i delikatnie mieszamy. Podpieczony spód smarujemy konfiturą z porzeczek, na nią wylewamy masę serową. Ciasto wkładamy spowrotem do piekarnika nagrzanego do 200* i pieczemy 15 minut, po czym zmniejszamy temp do 100* i dopiekamy sernik jeszcze ok 50-60minut .* Gotowe!*Studzimy powoli, początkowo uchylając drzwiczki wyłączonego piekarnika, dopiero później wyjmując go na blat. (dzięki temu pozostanie równy i nie powinien opaść)
absolutnie najprostsze, bezmączne i bezcukrowe brownie
ciasto czekoladowo-migdałowe z pomarańczami
czekoladowe muffiny z pomarańczą
ekspresowe ciasto z migdałami i owocami