Wykonanie
0 LikesPodziel się:




Na Wielkanoc królują baby, paschy i mazurki. A sernik? U mnie to on jest najważniejszy! Najlepszy klasyczny, ale tym razem idę na kompromis i dodaję mu nieco innego,
migdałowo-mazurkowego charakteru! Sernik z dodatkiem masy marcepanowej (postarajcie się kupić taką z jak największą zawartością
migdałów, min 50%) jest równie pyszny! Do tego banalnie prosty do zrobienia spód – unikam
cukru tam gdzie można go zdrowiej zastąpić – spód na bazie
daktyli i
migdałów. Ciasto jest pyszne i szybko je zrobicie, przed świętami liczy się czas, trzeba też zdążyć zrobić inne przysmaki :)(1 duża forma tortowa)MASA
SEROWO-MARCEPANOWA:
TWARÓG SERNIKOWY 3 krotnie mielony (800g)MASA MARCEPANOWA (200g)150ml PŁYNNEJ
ŚMIETANKI 30%/36%2 łyżki
MĄKI ZIEMNIACZANEJ4
JAJKA1/2 szklanki
CUKRU /
KSYLITOLU (lub 2/3 jeśli wolicie słodsze serniki)kilka kropel
AROMATU WANILIOWEGO / ZIARENKA WYŁUSKANE Z 1
LASKI WANILIISPÓD
DAKTYLOWO-
MIGDAŁOWY:1 SZKLANKA DRYLOWANYCH
SUSZONYCH DAKTYLI4-5 ŁYŻEK OBRANYCH
MIGDAŁÓW lub
PŁATKÓW OWSIANYCH1 ŁYŻKA MASŁA / 2 ŁYŻKI
ŚMIETANKI 30%/36%SPÓD:
Daktyle przekładamy do miseczki i zalewamy wrzątkiem. Odstawiamy na 10 minut po czym odsączamy i przekladamy do blendera. Dodajemy migdały/płatki i masło/śmietankę. Miksujemy do uzyskania grudkowatej masy. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i zamykamy obręcz by papier wystawał. Wylepiamy masą
daktylową. Spód podpiekamy 10-15 minut w 180*.MASA SEROWA:W garnuszku umieszczamy
śmietankę, aromat,
cukier i masę marcepanową. Podgrzewamy mieszając by marcepan zmiękł i powstała gęsta masa, studzimy. Do miski przekładamy
twaróg (jeśli jest twardy, możemy zmiksować go uprzednio przy użyciu blendera ręcznego – sernik będzie delikatniejszy, stopniowo dodajemy po jednym
jajku cały czas miksując. Na koniec delikatnie łączymy masę
serową z masą marcepanową i wylewamy ją na podpieczony spód. Pieczemy w 170* 20 minut, po czym zmniejszamy temperaturę do 120* i dopiekamy ok 1h. By sernik nie opadł (nie powinien!) studzimy go w piekarniku – przy otwartych drzwiczkach. Wystudzone ciasto polewamy rozpuszczoną
czekoladą i wiórkami czekoladowymi. Schładzamy w lodówce 2-3h (najlepiej całą noc!) Gotowe!print-me]

absolutnie najprostsze, bezmączne i bezcukrowe brownie

ciasto
czekoladowo-
migdałowe z
pomarańczami
czekoladowe muffiny z
pomarańczą
ekspresowe potreningowe serniczki
daktylowe i
czekoladowePodziel się: