Wykonanie
0 LikesPodziel się:




SPÓD:
PŁATKI OWSIANE (lub granola) (150g)
MIGDAŁY, zmielone (50g)
KAKAO (1 łyżka)
SUSZONE DAKTYLE (100g)MASA SEROWA:
TWARÓG SERNIKOWY 3 krotnie zmielony (1 kg)4
JAJKA + 2
ŻÓŁTKAMĄKA ZIEMNIACZANA (2 czubate łyżki)
CUKIER /
KSYLITOL (2/3 szklanki)
CZEKOLADA GORZKA (lub pół na pół z
mleczną – 150g)
MLEKO KOKOSOWE (200ml)EKSTRAKT Z WANILII/ziarenka z 1
LASKI WANILII (opcjonalnie)
SUSZONE FIGI (opcjonalnie – 6-7szt)DO POSYPANIA:
WIÓRKO KOKOSOWE (ok 50g)
CZEKOLADA GORZKA/MLECZNA (100g)DODATKOWO:woskowany papier do pieczeniaokrągła forma do ciastablender
Daktyle zalewamy ok 100ml gorącej
wody i namaczamy ok 5 minut, po czym odsączamy i blendujemy razem z
płatkami,
migdałami i
kakao na grudkowatą masę. Okrąglę blachę wykładamy woskowanym papierem do pieczenia,zapinamy obręcz tak by papier wystawał po bokach formy. Dno wylepiamy masą
daktylowo owsianą i podpiekamy w 180*C ok 10 minut. (do lekkiego zrumienienia)
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli
wodnej, odstawiamy do wystudzenia. Do miski przekładamy
twaróg,
cukier,
mąkę ziemniaczaną i miksujemy na jednolitą masę (1-2 minuty). Stopniowo dodajemy
jajka, miksując dokładnie po każdym dodanym
jajku. Masę
serową rozdzielamy na 2 miski. Do pierwszej dodajemy
mleko kokosowe, do drugiej przestudzoną
czekoladę i delikatnie miksujemy na najniższych obrotach lub mieszamy dużą łyżką. Na podpieczony
spod wylewamy masę
czekoladową, na niej delikatnie rozprowadzamy masę
kokosową. Na wierzchu ukladamy pokrojone w ćwiartki
figi (jeśli ich używamy). Pieczemy w 180* ok 15 minut, po czym zmniejszamy temperaturę do 120* i dopiekamy jeszcze ok. godzinę.Upieczone i wystudzone ciasto polewamy rozpuszczoną lub posiekaną
czekoladą i wiórkami
kokosa. Wstawiamy do lodówki do schłodzenia (najlepiej na całą noc :) Gotowe!

absolutnie najprostsze, bezmączne i bezcukrowe brownie

ciasto
czekoladowo-
migdałowe z
pomarańczami
czekoladowe muffiny z
pomarańczą
ekspresowe potreningowe serniczki
daktylowe i
czekoladowePodziel się: