ßßß



SPÓD:PŁATKI OWSIANE (lub granola) (150g)MIGDAŁY, zmielone (50g)KAKAO (1 łyżka)SUSZONE DAKTYLE (100g)MASA SEROWA:TWARÓG SERNIKOWY 3 krotnie zmielony (1 kg)4 JAJKA + 2 ŻÓŁTKAMĄKA ZIEMNIACZANA (2 czubate łyżki)CUKIER / KSYLITOL (2/3 szklanki)CZEKOLADA GORZKA (lub pół na pół z mleczną – 150g)MLEKO KOKOSOWE (200ml)EKSTRAKT Z WANILII/ziarenka z 1 LASKI WANILII (opcjonalnie)SUSZONE FIGI (opcjonalnie – 6-7szt)DO POSYPANIA:WIÓRKO KOKOSOWE (ok 50g)CZEKOLADA GORZKA/MLECZNA (100g)DODATKOWO:woskowany papier do pieczeniaokrągła forma do ciastablenderDaktyle zalewamy ok 100ml gorącej wody i namaczamy ok 5 minut, po czym odsączamy i blendujemy razem z płatkami, migdałami i kakao na grudkowatą masę. Okrąglę blachę wykładamy woskowanym papierem do pieczenia,zapinamy obręcz tak by papier wystawał po bokach formy. Dno wylepiamy masą daktylowo owsianą i podpiekamy w 180*C ok 10 minut. (do lekkiego zrumienienia)Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, odstawiamy do wystudzenia. Do miski przekładamy twaróg, cukier, mąkę ziemniaczaną i miksujemy na jednolitą masę (1-2 minuty). Stopniowo dodajemy jajka, miksując dokładnie po każdym dodanym jajku. Masę serową rozdzielamy na 2 miski. Do pierwszej dodajemy mleko kokosowe, do drugiej przestudzoną czekoladę i delikatnie miksujemy na najniższych obrotach lub mieszamy dużą łyżką. Na podpieczony spod wylewamy masę czekoladową, na niej delikatnie rozprowadzamy masę kokosową. Na wierzchu ukladamy pokrojone w ćwiartki figi (jeśli ich używamy). Pieczemy w 180* ok 15 minut, po czym zmniejszamy temperaturę do 120* i dopiekamy jeszcze ok. godzinę.Upieczone i wystudzone ciasto polewamy rozpuszczoną lub posiekaną czekoladą i wiórkami kokosa. Wstawiamy do lodówki do schłodzenia (najlepiej na całą noc :) Gotowe!
absolutnie najprostsze, bezmączne i bezcukrowe brownie
ciasto czekoladowo-migdałowe z pomarańczami
czekoladowe muffiny z pomarańczą
ekspresowe potreningowe serniczki daktylowe i czekoladowePodziel się: