ßßß

(1 mała tortownica)WSZYSTKIE SKŁADNIKI NA SERNIK POWINNY BYĆ W TEMP. POKOJOWEJ!MASA SEROWA:TWARÓG SERNIKOWY (zmielony 3krotnie) (600g)MASCARPONE (200g)MĄKA ZIEMNIACZANA (2 czubate łyżki)2 DUŻE JAJKA + 2 ŻÓŁTKACUKIER / KSYLITOL (2/3 szklanki)MLEKO KOKOSOWE (150ml)ZIARENKA Z 1 LASKI WANILII (opcjonalnie)SPÓD :MASŁO, miękkie (50g)GORZKA CZEKOLADA (75g)ZMIELONE MIGDAŁY (100g)CUKIER / KSYLITOL (80g)KAKAO (1 łyżka)2 JAJKAKONFITURA WIŚNIOWA (1 słoiczek)SEREK MASCARPONE (200g)MLEKO KOKOSOWE (150ml)JOGURT GRECKI, gęsty (100g)MIÓD/CUKIER/KSYLITOL (do smaku)DODATKOWO:WIÓRKI KOKOSOWECIASTKA RAFAELLO (1 opakowanie ok 10 szt)W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę. Do miski wbijamy jajko, roztrzepujemy rózgą, Migdały/ciasteczka mielimy na proszek, wsypujemy do miski, dodajemy cukier, brandy, kakao mieszamy, Dodajemy roztrzepane jajka i pokrojone masło, mieszamy rózgą do uzyskania dość jednolitej masy. Łączymy z rozpuszczoną, lekko osudzoną czekoladą. Masę przelewamy do blaszki i pieczemy w 175* ok 12 minut.Gdy spód się piecze, do miski wkładamy twaróg i ricottę/mascarpone, dodajemy mąkę, wanilię i cukier, całość miksujemy na małych obrotach powoli wlewając mleko kokosowe do uzyskania jednolitej masy. Stopniowo dodajemy po jednym jajku. Podpieczony spód smarujemy konfiturą z wiśni, na nią wylewamy masę serową. Ciasto wkładamy spowrotem do piekarnika nagrzanego do 190* i pieczemy 15 minut, po czym zmniejszamy temp do 120* i dopiekamy sernik jeszcze ok 50-60minut .*W misce umieszczamy mascarpone, jogurt grecki i mleko kokosowe, ubijamy na niskich obrotach mikserem / mieszamy rózgą do uzyskania dość gęstego kremu, dosładzamy do smaku. Masę wykładamy na wystudzone ciasto, posypujemy wiórkami, na wierzchu układamy rafaello. Schładzamy. Gotowe!*Studzimy powoli, początkowo uchylając drzwiczki wyłączonego piekarnika, dopiero później wyjmując go na blat. (dzięki temu pozostanie równy i nie powinien opaść)
absolutnie najprostsze, bezmączne i bezcukrowe brownie
ciasto czekoladowo-migdałowe z pomarańczami
czekoladowe muffiny z pomarańczą
ekspresowe ciasto z migdałami i owocami