Wykonanie

Świąteczny delikatny serniczek. Na
czekoladowym spodzie, przykryty
pomarańczowym curdem i posypany
gorzką czekoladą. Całość o nucie smakowej popularnych w UK
ciasteczek 'jaffa' (jak
pomarańczowe delicje..). Sernik jest niski, ale było to zamierzone - smaki są zrównoważone i masy serowej nie ma zbyt dużo w porównaniu do najsmaczniejszej polewy ever, jest po prostu cudowny!Składniki na
czekoladowy spód:150 g
ciastek kakaowych z nadzieniem
czekoladowym (np. markizy)30 g
masła, w temperaturze pokojowej
Ciastka (razem z nadzieniem) i
masło wrzucić do malaksera i zmiksować na jednolitą masę o konsystencji mokrego piasku.Tortownicę o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Na papier wysypać
ciasteczka. Wyrównać, dokładnie wklepać w dno formy i schłodzić przez pół godziny w lodówce.Składniki na masę
serową:500 g
twarogu półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie3
jajka125 g drobnego
cukru do wypieków125 g
serka mascarponeskórka otarta z 1
pomarańczy1 łyżka
mąki pszennejWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Jajka zmiksować do połączenia. Dodać pozostałe skladniki. Zmiksować do połączenia; nie miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej - napowietrzony sernik mocno urośnie, a
potem opadnie. Nie chcemy tego; sernik po upieczeniu powinien być równy jak stół.Na schłodzoną masę
ciasteczkową przelać masę
serową, wstrząsnąć do wyrównania.Piec w temperaturze 160ºC, bez termoobiegu, przez około 45 minut. Powierzchnia sernika po dotknięciu patyczkiem powinna być ścięta i lekko sprężysta. Studzić w lekko uchylonym piekarniku.Wstawić do lodówki na kilka godzin lub na całą noc.Składniki na
pomarańczowy budyń (
curd):2 duże
jajka2
żółtka90 g drobnego
cukru do wypieków80 g
masłaskórka otarta i sok wyciśnięty z 1,5
pomarańczyW niedużym garnuszku roztrzepać
jajka,
żółtka i
cukier (najlepiej przy pomocy rózgi do ubijania), do połączenia. Podgrzewać nad parą
wodną, ciągle mieszając. Dodać
masło, skórkę i sok z
pomarańczy. Mieszać, do roztopienia się
masła, zgęstnienia kremu i otrzymania budyniu o gładkiej konsystencji.Przełożyć do słoiczka, schłodzić przez noc.Ponadto:25 g
czekolady gorzkiej, startej na tarceNa schłodzony sernik wyłożyć
pomarańczowy curd, wyrównać. Oprószyć startą
czekoladą.Przechowywać w lodówce.Smacznego :-).------------------Pieczesz sernik po raz pierwszy? A może chcesz wiedzieć, jak upiec perfekcyjny sernik? Zapraszam do przeczytania notki o serniku idealnym .
