ßßß
Świąteczny delikatny serniczek. Na czekoladowym spodzie, przykryty pomarańczowym curdem i posypany gorzką czekoladą. Całość o nucie smakowej popularnych w UK ciasteczek 'jaffa' (jak pomarańczowe delicje..). Sernik jest niski, ale było to zamierzone - smaki są zrównoważone i masy serowej nie ma zbyt dużo w porównaniu do najsmaczniejszej polewy ever, jest po prostu cudowny!Składniki na czekoladowy spód:150 g ciastek kakaowych z nadzieniem czekoladowym (np. markizy)30 g masła, w temperaturze pokojowejCiastka (razem z nadzieniem) i masło wrzucić do malaksera i zmiksować na jednolitą masę o konsystencji mokrego piasku.Tortownicę o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Na papier wysypać ciasteczka. Wyrównać, dokładnie wklepać w dno formy i schłodzić przez pół godziny w lodówce.Składniki na masę serową:500 g twarogu półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie3 jajka125 g drobnego cukru do wypieków125 g serka mascarponeskórka otarta z 1 pomarańczy1 łyżka mąki pszennejWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Jajka zmiksować do połączenia. Dodać pozostałe skladniki. Zmiksować do połączenia; nie miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej - napowietrzony sernik mocno urośnie, a potem opadnie. Nie chcemy tego; sernik po upieczeniu powinien być równy jak stół.Na schłodzoną masę ciasteczkową przelać masę serową, wstrząsnąć do wyrównania.Piec w temperaturze 160ºC, bez termoobiegu, przez około 45 minut. Powierzchnia sernika po dotknięciu patyczkiem powinna być ścięta i lekko sprężysta. Studzić w lekko uchylonym piekarniku.Wstawić do lodówki na kilka godzin lub na całą noc.Składniki na pomarańczowy budyń (curd):2 duże jajka2 żółtka90 g drobnego cukru do wypieków80 g masłaskórka otarta i sok wyciśnięty z 1,5 pomarańczyW niedużym garnuszku roztrzepać jajka, żółtka i cukier (najlepiej przy pomocy rózgi do ubijania), do połączenia. Podgrzewać nad parą wodną, ciągle mieszając. Dodać masło, skórkę i sok z pomarańczy. Mieszać, do roztopienia się masła, zgęstnienia kremu i otrzymania budyniu o gładkiej konsystencji.Przełożyć do słoiczka, schłodzić przez noc.Ponadto:25 g czekolady gorzkiej, startej na tarceNa schłodzony sernik wyłożyć pomarańczowy curd, wyrównać. Oprószyć startą czekoladą.Przechowywać w lodówce.Smacznego :-).------------------Pieczesz sernik po raz pierwszy? A może chcesz wiedzieć, jak upiec perfekcyjny sernik? Zapraszam do przeczytania notki o serniku idealnym .