ßßß

Składniki na spód:300 gr ciasteczek czekoladowych60 gr masłaCiasteczka zmiksować na jednolitą masę razem z masłem. Blaszkę o wymiarach 22 x 32 cm wyłozyc papierem do pieczenia. Dokładnie wylepić dno formy masą ciasteczkową, blachę włozyc do lodówki.Składniki na budyń:5 jajek4 żółtka160 gr masła180 gr drobnego cukrusok wyciśnięty z 3 pomarańczystarta skórka z 2 pomarańczyW garnku roztrzepać jajka, żółtka i cukier. Naczynie postawic nad większym garnkiem z gotującą się wodą, podgrzewać, ciągle mieszając. Dodać masło, skórkę i sok z pomarańczy. Mieszać, do roztopienia się masła i otrzymania budyniu o gładkiej i gęstej konsystencji. Gotową masę przełozyc do słoika i schować do lodówki na całą noc.Składniki na masę serową:1 kg twarogu zmielonego (ja uzyłam gotowego z Piątnicy)6 jajek250 gr serka mascarponeskórka otarta z 2 pomarańczy2 łyżeczki mąki pszennej250 gr drobnego cukruJajka zmiksować dodac wszystkie pozostałe składniki. Zmiksować do połączenia (nie za długo). Na gotową masę ciasteczkową przelać masę serową, wyrównać. Piec w temperaturze 160 stopni C, góra - dół, przez około 50 minut. Studzić w lekko uchylonym piekarniku. Po czym wstawić do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie wyłozyc budyń, wyrównać.Składniki na polewę:125 gr masła1/2 szklanki cukru pudru1 łyżeczka żelatyny4 łyżki kakao2–3 łyżki wrzątkuRozpuścić w rondelku masło, dodac cukier puder, a kiedy już cukier się rozpuści, to zdjąć z ognia i dodac kakao oraz rozpuszczoną we wrzątku żelatynę, wymieszać. Przestudzić i wylać na sernik. Sernik włozyc na kilka godzin do lodówki.Inspiracja