Wykonanie
Idealnie kremowa masa serowa, aksamitny
budyń z dodatkiem
skórki pomarańczowej oraz
polewą czekoladową. Pierwszy kęs przywodzi na myśl smak ulubionych
ciasteczek. Ten sernik to idealna propozycja na Świąteczny stół. Przepraszam za zdjęcia ale nie zdążyłam zrobić lepszych :)


Składniki na spód:300 gr
ciasteczek czekoladowych60 gr
masłaCiasteczka zmiksować na jednolitą masę razem z
masłem. Blaszkę o wymiarach 22 x 32 cm wyłozyc papierem do pieczenia. Dokładnie wylepić dno formy masą
ciasteczkową, blachę włozyc do lodówki.Składniki na
budyń:5
jajek4
żółtka160 gr
masła180 gr drobnego
cukrusok wyciśnięty z 3
pomarańczystarta skórka z 2
pomarańczyW garnku roztrzepać
jajka,
żółtka i
cukier. Naczynie postawic nad większym garnkiem z gotującą się
wodą, podgrzewać, ciągle mieszając. Dodać
masło, skórkę i sok z
pomarańczy. Mieszać, do roztopienia się
masła i otrzymania budyniu o gładkiej i gęstej konsystencji. Gotową masę przełozyc do słoika i schować do lodówki na całą noc.Składniki na masę
serową:1 kg
twarogu zmielonego (ja uzyłam gotowego z Piątnicy)6
jajek250 gr
serka mascarponeskórka otarta z 2
pomarańczy2 łyżeczki
mąki pszennej250 gr drobnego
cukruJajka zmiksować dodac wszystkie pozostałe składniki. Zmiksować do połączenia (nie za długo). Na gotową masę
ciasteczkową przelać masę
serową, wyrównać. Piec w temperaturze 160 stopni C, góra - dół, przez około 50 minut. Studzić w lekko uchylonym piekarniku. Po czym wstawić do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie wyłozyc
budyń, wyrównać.Składniki na polewę:125 gr
masła1/2 szklanki
cukru pudru1 łyżeczka
żelatyny4 łyżki
kakao2–3 łyżki wrzątkuRozpuścić w rondelku
masło, dodac
cukier puder, a kiedy już
cukier się rozpuści, to zdjąć z ognia i dodac
kakao oraz rozpuszczoną we wrzątku
żelatynę, wymieszać. Przestudzić i wylać na sernik. Sernik włozyc na kilka godzin do lodówki.Inspiracja