ßßß
 
            
         Fondant Czekoladowy / Ciastko LawaSkładniki: na 8 - 9 porcjiok 50 g rozpuszczonego masła do posmarowania foremekkakao do posypania foremek200 g dobrej ciemniej czekolady200 g masła200 g cukru demerara4 jajka4 żółtka200 g mąki pszennejKokilki posmaruj rozpuszczonym masłem i wstaw do lodówki, żeby masło zastygło. Wyjmij, posmaruj masłem jeszcze raz i posyp kakaem.
Fondant Czekoladowy / Ciastko LawaSkładniki: na 8 - 9 porcjiok 50 g rozpuszczonego masła do posmarowania foremekkakao do posypania foremek200 g dobrej ciemniej czekolady200 g masła200 g cukru demerara4 jajka4 żółtka200 g mąki pszennejKokilki posmaruj rozpuszczonym masłem i wstaw do lodówki, żeby masło zastygło. Wyjmij, posmaruj masłem jeszcze raz i posyp kakaem. W misce umieść połamaną czekoladę i pokrojone w kostkę masło. Wszystko rozpuść w kąpieli wodnej, a następnie odstaw na 10 minut, żeby trochę przestygło.
W misce umieść połamaną czekoladę i pokrojone w kostkę masło. Wszystko rozpuść w kąpieli wodnej, a następnie odstaw na 10 minut, żeby trochę przestygło. W dużej misce utrzyj jajka, żółtka i cukier na puszystą i jasną masę.
W dużej misce utrzyj jajka, żółtka i cukier na puszystą i jasną masę. Dodaj przesianą mąkę i dokładnie wymieszaj. Wlej czekoladę w 3 częściach, po każdej części dobrze mieszając.
Dodaj przesianą mąkę i dokładnie wymieszaj. Wlej czekoladę w 3 częściach, po każdej części dobrze mieszając. Gotową masę wlej do kokilek - każdą wypełnij do 3/4 wysokości. Wstaw do lodówki na minimum 20 minut, możesz też zostawić je tam na całą noc. Piecz w 200°C około 10 - 15 minut. Ponieważ każdy piekarnik piecze inaczej musisz obserwować i dostosować czas do swojego. Na powierzchni fondant powinien się ściąć, a boki zacząć odchodzić od foremki, jednak nie można przesadzić z czasem, bo wnętrze też się zetnie i nie będzie płynne. Wyjmij z piekarnika i odstaw na minutę przed wyjęciem z foremki. Ostrożnie oddziel boki od foremki, obróć na talerz do góry dnem i delikatnie zdejmij foremkę. Podawaj od razu na przykład z lodami waniliowymi.
Gotową masę wlej do kokilek - każdą wypełnij do 3/4 wysokości. Wstaw do lodówki na minimum 20 minut, możesz też zostawić je tam na całą noc. Piecz w 200°C około 10 - 15 minut. Ponieważ każdy piekarnik piecze inaczej musisz obserwować i dostosować czas do swojego. Na powierzchni fondant powinien się ściąć, a boki zacząć odchodzić od foremki, jednak nie można przesadzić z czasem, bo wnętrze też się zetnie i nie będzie płynne. Wyjmij z piekarnika i odstaw na minutę przed wyjęciem z foremki. Ostrożnie oddziel boki od foremki, obróć na talerz do góry dnem i delikatnie zdejmij foremkę. Podawaj od razu na przykład z lodami waniliowymi. *nie upieczone jeszcze fondanty możesz zamrozić w foremkach. Piecz je bez rozmrażania, musisz tylko wydłużyć czas pieczenia o 5 minut.SMACZNEGO!
*nie upieczone jeszcze fondanty możesz zamrozić w foremkach. Piecz je bez rozmrażania, musisz tylko wydłużyć czas pieczenia o 5 minut.SMACZNEGO!



 źródło: Chocolate fondant Gordona Ramsay'a
źródło: Chocolate fondant Gordona Ramsay'a