ßßß Cookit - przepis na Fondant Czekoladowy

Fondant Czekoladowy

nazwa

Wykonanie

Ciepłe czekoladowe ciastko z płynną czekoladą w środku... czyż to nie brzmi pysznie? Dla wielbiciela czekolady, takiego jak ja, grzechem byłoby nie spróbować.
Ogólnie jest proste w przygotowaniu, jedynie przy pieczeniu może nam się powinąć noga, ale jak nie pierwszym czy drugim, to za trzecim razem powinno już się udać dostosować czas pieczenia tak, żeby środek był idealny. Wyjęcie ciastka z foremki też jest dość skomplikowane, bo ciastko jest ścięte tylko z wierzchu i jeśli przez przypadek zrobi się jakieś pęknięcie, to całe ciastko się rozpłynie. Jednak nie ma się co zrażać, przecież praktyka czyni mistrza.
Pisałam już niejednokrotnie, że za ciemną czekoladą nie przepadam, ale w połączeniu z lodami waniliowymi całość mi smakowała. Mój Mąż lubi ciemną czekoladę, więc dla niego z lodami i bez było smacznie. Myślę, że kiedyś spróbuję zrobić też fondant z mleczną czekoladą.
Fondant Czekoladowy / Ciastko Lawa
Składniki: na 8 - 9 porcji
ok 50 g rozpuszczonego masła do posmarowania foremek
kakao do posypania foremek
200 g dobrej ciemniej czekolady
200 g masła
200 g cukru demerara
4 jajka
4 żółtka
200 g mąki pszennej
Kokilki posmaruj rozpuszczonym masłem i wstaw do lodówki, żeby masło zastygło. Wyjmij, posmaruj masłem jeszcze raz i posyp kakaem.
W misce umieść połamaną czekoladę i pokrojone w kostkę masło. Wszystko rozpuść w kąpieli wodnej, a następnie odstaw na 10 minut, żeby trochę przestygło.
W dużej misce utrzyj jajka, żółtka i cukier na puszystą i jasną masę.
Dodaj przesianą mąkę i dokładnie wymieszaj. Wlej czekoladę w 3 częściach, po każdej części dobrze mieszając.
Gotową masę wlej do kokilek - każdą wypełnij do 3/4 wysokości. Wstaw do lodówki na minimum 20 minut, możesz też zostawić je tam na całą noc. Piecz w 200°C około 10 - 15 minut. Ponieważ każdy piekarnik piecze inaczej musisz obserwować i dostosować czas do swojego. Na powierzchni fondant powinien się ściąć, a boki zacząć odchodzić od foremki, jednak nie można przesadzić z czasem, bo wnętrze też się zetnie i nie będzie płynne. Wyjmij z piekarnika i odstaw na minutę przed wyjęciem z foremki. Ostrożnie oddziel boki od foremki, obróć na talerz do góry dnem i delikatnie zdejmij foremkę. Podawaj od razu na przykład z lodami waniliowymi.
*nie upieczone jeszcze fondanty możesz zamrozić w foremkach. Piecz je bez rozmrażania, musisz tylko wydłużyć czas pieczenia o 5 minut.
SMACZNEGO!
źródło: Chocolate fondant Gordona Ramsay'a
Źródło:http://nikolodkuchni.blogspot.com/2013/02/fondant-czekoladowy.html