ßßß
 
            
         Składniki:- pół kostki masła- 100 g czekolady (gorzka lub słodka jak kto lubi)- 2 całe jajka- 2 żółtka- 1/3 szklanki cukru- około 2-3 łyżek mąki pszennejPrzygotowanie:Czekoladę i masło rozpuszczam w kąpieli wodnej aż staną się jednolitą masą. Jajka całe, żółtka i cukier ubijam mikserem aż zrobi się mi gładka masa. Zmniejszam obroty i powoli dolewam nieco ostygniętą masę czekoladową (zostawiam odrobinę na później). Przesiewami mąkę i ubijam na jednolitą masę. Foremki smaruje dokładnie margaryną i oprószam kakao. Piekarnik nagrzewam do 230 stopni. Masę przelewam do foremek do około 2/3 wysokości i wstawiam do piekarnika na 7 minut (nie krócej, nie dłużej). Po wyjęciu z piekarnika dajemy jej chwilę ostygnąć i polewamy ją czekoladą. Dekorujemy gałką lodów waniliowych.
Składniki:- pół kostki masła- 100 g czekolady (gorzka lub słodka jak kto lubi)- 2 całe jajka- 2 żółtka- 1/3 szklanki cukru- około 2-3 łyżek mąki pszennejPrzygotowanie:Czekoladę i masło rozpuszczam w kąpieli wodnej aż staną się jednolitą masą. Jajka całe, żółtka i cukier ubijam mikserem aż zrobi się mi gładka masa. Zmniejszam obroty i powoli dolewam nieco ostygniętą masę czekoladową (zostawiam odrobinę na później). Przesiewami mąkę i ubijam na jednolitą masę. Foremki smaruje dokładnie margaryną i oprószam kakao. Piekarnik nagrzewam do 230 stopni. Masę przelewam do foremek do około 2/3 wysokości i wstawiam do piekarnika na 7 minut (nie krócej, nie dłużej). Po wyjęciu z piekarnika dajemy jej chwilę ostygnąć i polewamy ją czekoladą. Dekorujemy gałką lodów waniliowych. * Lava Cake dlatego, że po wyjęciu z piekarnika wnętrze ciastka jest płynne, wygląda jak rozlana lawa.
* Lava Cake dlatego, że po wyjęciu z piekarnika wnętrze ciastka jest płynne, wygląda jak rozlana lawa.




