Wykonanie
Kremowy, przepyszny, mocno
pomarańczowy sernik upieczony na
kakaowym spodzie, pokryty genialnym kremem
pomarańczowym i posypany
gorzką czekoladą. Inspiracją był ten sernik z bloga Moje Wypieki. Smaki idealnie się ze sobą komponują, a zjedzenie kawałka takiego sernika do porannej
kawy poprawia humor na cały dzień- sprawdzone :-) Zapraszam na Sernik
pomarańczowy z
czekoladą .
Składniki:Spód:200g
ciasteczek kakaowych50g
masłaSernik:500g mielonego
twarogu500g
serka mascarpone4
jajka100g
cukru1
pomarańcza2 łyżki
mąki pszennejWierzch½ szklanki orange
curd50g
gorzkiej czekoladyWykonanie:Zaczynamy od przygotowania
pomarańczowego kremu na wierzch sernika z tego przepisuBierzemy się za przygotowanie
spodu.
Ciastka kruszymy, a następnie łączymy z roztopionym
masłem. Tak powstałą masę przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (moja tortownica miała średnicę ok 22 cm). Dokładnie ugniatamy i wstawiamy do zamrażalnika na jakieś 20 minut.Do dużej miski przekładamy
zmielony ser i
ser mascarpone, dosypujemy
cukier. Z wyszorowanej
pomarańczy ścieramy skórkę i wyciskamy sok. I skórkę i sok dodajemy do
sera, całość ubijamy na najwolniejszych obrotach miksera i wbijamy po jednym
jajku, na samym końcu dodajemy przesianą
mąkę. Tak przygotowaną masę
serową przekładamy na schłodzony spód.Tortownicę umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Od razu zmniejszamy temperaturę do 160 stopni i pieczemy przez ok. 60 minut.Ciasto po wystudzeniu (jeszcze w tortownicy) wstawiamy do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc).Schłodzony sernik przekładamy na paterę lub ładny, duży talerz, wierzch pokrywamy przygotowanym wcześniej kremem
pomarańczowym i całość posypujemy
gorzką czekoladą startą za pomocą obieraczki do warzyw.