Wykonanie
Kremowy miniserniczek z widocznymi ziarenkami
wanilii i delikatną domieszką
migdałów. Ponieważ z dnia na dzień smakuje coraz lepiej, nie musicie piec go na specjalne okazje. Nasze dwuosobowe gospodarstwo domowe rozpracowywało go konsekwentnie przez kilka dni, ale wcale się nam nie nudził! ;)
składniki na spód100 g
ciasteczek pełnoziarnistych40 g mielonych
migdałów40 g
masłaskładniki na masę
serową500 g trzykrotnie mielonego
twarogu tłustego lub półtłustego250 g
mascarpone100 ml kremówki3
jajka200-250 g drobnego
cukru do wypiekówziarenka z 2 lasek mięsistej
wanilii2 łyżki
mąki ziemniaczanejdo podania7-8 sztuk kulek z
mascarpone i
białą czekoladąew. mielone
migdały do obsypania
Ciasteczka zmiksować, by przypominały piasek, dodać
migdały.
Masło rozpuścić, dokładnie wymieszać z
ciasteczkami. Tortownicę (18 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, przesypać masę
ciasteczkową i rozprowadzić ją dokładnie do dnie.Wszystkie składniki krótko zmiksować, tylko do połączenia składników. Przelać na przygotowany spód.Piec około 75 - 90 minut w temperaturze 150 stopni (grzanie z góry i dołu). Na dole piekarnika postawić płaskie naczynie wypełnione wrzątkiem. Przestudzić w uchylonym piekarniku. Następnie schłodzić w lodówce przez całą noc. Im dłużej stoi w lodówce, tym lepszy. Z powodzeniem można go upiec 2-3 dni przed planowanym podaniem. Po wyjęciu z tortownicy boki można obsypać mielonymi
migdałami, na wierzchu udekorować kulkami orzechowymi kulkami z
mascarpone.Smacznego!