ßßß
składniki na spód100 g ciasteczek pełnoziarnistych40 g mielonych migdałów40 g masłaskładniki na masę serową500 g trzykrotnie mielonego twarogu tłustego lub półtłustego250 g mascarpone100 ml kremówki3 jajka200-250 g drobnego cukru do wypiekówziarenka z 2 lasek mięsistej wanilii2 łyżki mąki ziemniaczanejdo podania7-8 sztuk kulek z mascarpone i białą czekoladąew. mielone migdały do obsypaniaCiasteczka zmiksować, by przypominały piasek, dodać migdały. Masło rozpuścić, dokładnie wymieszać z ciasteczkami. Tortownicę (18 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, przesypać masę ciasteczkową i rozprowadzić ją dokładnie do dnie.Wszystkie składniki krótko zmiksować, tylko do połączenia składników. Przelać na przygotowany spód.Piec około 75 - 90 minut w temperaturze 150 stopni (grzanie z góry i dołu). Na dole piekarnika postawić płaskie naczynie wypełnione wrzątkiem. Przestudzić w uchylonym piekarniku. Następnie schłodzić w lodówce przez całą noc. Im dłużej stoi w lodówce, tym lepszy. Z powodzeniem można go upiec 2-3 dni przed planowanym podaniem. Po wyjęciu z tortownicy boki można obsypać mielonymi migdałami, na wierzchu udekorować kulkami orzechowymi kulkami z mascarpone.Smacznego!
