ßßß
Składniki:350 g ciastek Oreo (zamienniki: Markizy Mleczne Blacky, HIT Twist Black & White lub ciastka Neo z Lidla)70 g masła1 kg gładkiego, mielonego twarogu3/4 szklanki * cukru1 łyżeczka ekstraktu z wanilii1 szklanka śmietany, np. 12%4 jajka4 łyżki mąki ziemniaczanej100 g mlecznej czekolady50 g gorzkiej lub deserowej czekolady
* odmierzamy szklanką o poj. 250 mlPrzygotowanie:1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 165 ° C.2. Masło rozpuścić.
3. W malakserze (lub blenderze) rozdrobnić ciastka (3-4 szt. odłożyć), dodać roztopione masło, miksować do połączenia składników.4. Przygotować blachę o wymiarach 24x24 cm: wyłożyć dno papierem do pieczenia, boki delikatnie posmarować tłuszczem. Na dnie blachy ugnieść równomiernie warstwę z ciastek.
5. Mikserem utrzeć dokładnie twaróg z cukrem i ekstraktem z wanilii, dodać śmietanę i ponownie wymieszać. Następnie, ciągle miksując, wbijać pojedynczo jajka i stopniowo dosypywać mąkę ziemniaczaną.6. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.
7. Połowę masy serowej wylać na warstwę ciastek. Do drugiej połowy dodać roztopioną czekoladę. Dokładnie wymieszać i wylać na środek białej warstwy. Można delikatnie przemieszać warstwy nożem.
