Wykonanie
Dziś skromnością nie
będę grzeszyła i
powiem, że to jeden z najlepszych serników, jakie
jadłam :) Pierwsze miejsce nadal zajmuje sernik królewski mojej Babci (a propos - muszę poprosić Babcię o przepis). Ale wracając do mojego wypieku: smak rewelacyjny - nie za słodki, delikatny, po prostu niebo w gębie. A dodatek
ciastek Oreo i
czekolady.....mmmm.... Jeśli jeszcze Cię nie przekonałam do wypróbowania przepisu, to może zachęci Cię argument, że sernik jest prosty w przygotowaniu - każdy sobie poradzi. Polecam :)
Składniki:350 g
ciastek Oreo (zamienniki: Markizy
Mleczne Blacky, HIT Twist Black & White lub
ciastka Neo z Lidla)70 g
masła1 kg gładkiego, mielonego
twarogu3/4 szklanki *
cukru1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii1 szklanka
śmietany, np. 12%4
jajka4 łyżki
mąki ziemniaczanej100 g
mlecznej czekolady50 g gorzkiej lub
deserowej czekolady* odmierzamy szklanką o poj. 250 mlPrzygotowanie:1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 165 ° C.2.
Masło rozpuścić.
3. W malakserze (lub blenderze) rozdrobnić
ciastka (3-4 szt. odłożyć), dodać roztopione
masło, miksować do połączenia składników.4. Przygotować blachę o wymiarach 24x24 cm: wyłożyć dno papierem do pieczenia, boki delikatnie posmarować tłuszczem. Na dnie blachy ugnieść równomiernie warstwę z
ciastek.
5. Mikserem utrzeć dokładnie
twaróg z
cukrem i ekstraktem z
wanilii, dodać
śmietanę i ponownie wymieszać. Następnie, ciągle miksując, wbijać pojedynczo
jajka i stopniowo dosypywać
mąkę ziemniaczaną.6.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli
wodnej.
7. Połowę masy serowej wylać na warstwę
ciastek. Do drugiej połowy dodać roztopioną
czekoladę. Dokładnie wymieszać i wylać na środek białej warstwy. Można delikatnie przemieszać warstwy nożem.
8. Połamać pozostałe
ciastka i posypać nimi wierzch sernika.9 . Piec ok. 45-55 min (u mnie 55 min). Po całkowitym wystudzeniu wstawić sernik na min. 4 godziny do lodówki (najlepiej na całą noc).Źr ódło/ Inspiracja: kraftcanada.com