ßßß
Składniki:600 g twarogu zmielonego 2-krotnie250 ml kwaśnej śmietany (18%)3 jajka2 łyżki maki ziemniaczanej1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub kilka kropel aromatu/2-3 łyżeczki cukru waniliowego3/4 szkl. cukru160 g ciastek na spód + 70 g ciastek pokruszonych - do posypania (bez masy)60 g masła
Przygotowanie:Masło roztopić i ostudzić.Ciastka pokruszyć np blenderem i wymieszać z roztopionym masłem.Tortownicę o średnicy 17 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Masę ciasteczkową przełożyć do przygotowanej tortownicy i dobrze "wklepać" dno.Jajka roztrzepać, krótko zmiksować.Dodać ekstrakt waniliowy oraz twaróg po łyżce i dokładnie mieszać.Dodać kwaśna śmietanę, mąkę ziemniaczaną i cukier ciągle mieszając.Gdy masa będzie już gładka przelać ją na przygotowany spód z ciastek.Piekarnik rozgrzać do temp 170 st. C. Włożyć do niego ciasto i od razu zmniejszyć temp do 150 st. C i piec z parą ( tzn, wstawić na spód naczynie z wodą) przez 90 min.Sernik po tym czasie powinien być sprężysty przy dotyku patyczkiem. Wystudzić ciasto przy uchylonych drzwiczkach piekarnika i schłodzić przez noc w lodówce.Wystudzony oprószyć pokruszonymi ciastkami.Smacznego ;)