Wykonanie
Musiałam upiec sernik. Do tego musiał się udać. Postanowiłam, że lekko zmodyfikuję ten przepis . Zmodyfikowałam i to był strzał w dziesiątkę. Sernik jednak powędrował poza dom. Dlatego kilka dni później zrobiłam powtórkę. Tym razem sernik został w domu.
Składniki na spód150g
ciastek Digestive50 g
czekolady50g rozpuszczonego
masłaSkładniki na masę
serową:700 g
twarogu półtłustego dwukrotnie zmielonego250 g drobnego
cukru3 łyżki
mąki ziemniaczanej3
jajka40 g
śmietanki 30%35 g
amarettoSkładniki na kruszonkę:100 g zmielonych
migdałów50 g
masła50 g
cukruWykonanie:
Ciasteczka i
czekoladę miksujemy blenderem. Dodajemy roztopione
masło i mieszamy. Dno tortownicy (22 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Wymieszane z
masłem ciasteczka ugniatamy na dnie tortownicy. Wkładamy do lodówki.Składniki na masę
serową miksujemy przez chwilę, tak aby masa była gładka. Gotową masę wylewamy na przygotowany wcześniej spód z
ciasteczek.
Migdały i
cukier mieszamy. Dodajemy zimne
masło i wyrabiamy palcami, tak aby powstałą kruszonka. Gotową kruszonkę wysypujemy na masę
serową. Pieczemy godzinę w 180 stopniach.
/wydrukuj przepis/