ßßß Cookit - przepis na Sernik migdałowy

Sernik migdałowy

nazwa

Wykonanie

Musiałam upiec sernik. Do tego musiał się udać. Postanowiłam, że lekko zmodyfikuję ten przepis . Zmodyfikowałam i to był strzał w dziesiątkę. Sernik jednak powędrował poza dom. Dlatego kilka dni później zrobiłam powtórkę. Tym razem sernik został w domu.
Składniki na spód
150g ciastek Digestive
50 g czekolady
50g rozpuszczonego masła
Składniki na masę serową:
700 g twarogu półtłustego dwukrotnie zmielonego
250 g drobnego cukru
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3 jajka
40 g śmietanki 30%
35 g amaretto
Składniki na kruszonkę:
100 g zmielonych migdałów
50 g masła
50 g cukru
Wykonanie:
Ciasteczka i czekoladę miksujemy blenderem. Dodajemy roztopione masło i mieszamy. Dno tortownicy (22 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Wymieszane z masłem ciasteczka ugniatamy na dnie tortownicy. Wkładamy do lodówki.
Składniki na masę serową miksujemy przez chwilę, tak aby masa była gładka. Gotową masę wylewamy na przygotowany wcześniej spód z ciasteczek.
Migdały i cukier mieszamy. Dodajemy zimne masło i wyrabiamy palcami, tak aby powstałą kruszonka. Gotową kruszonkę wysypujemy na masę serową. Pieczemy godzinę w 180 stopniach.
/wydrukuj przepis/
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2012/10/Sernik-migdalowy.html