Wykonanie
Ostatnio Majanka pokazała sernik z przepisu Dorotuś. Zachwalała go strasznie. Ponieważ uwielbiam
migdały w cieście, miałam
śliwki, postanowiłam go zorbić. To nic, że w domu serniki lubię tylko ja.
Powiem Wam tylko, że mój mąż, zdecydowany przeciwnik serników, dopytuje się kiedy sernik znowu się u nas pojawi. Bo już go nie ma. Nie było go już drugiego dnia i zapewniam, że nie zjadłam go sama (chociaż mogłabym, oj mogła).Moja jedyna uwaga odnosi się do kruszonki. Podobnie jak u Majanko z tej ilości nie udało mi się uzyskać prawdziwej kruszonki. Masa byłą zbyt płynna. Proponuję tak jak Majanko dodać więcej
mąki, lub spróbować robić kruszonkę w sposób tradycyjny - z zimnego
masła.
Składniki na spód150g
ciastek Digestive w
czekoladzie (u mnie bez
czekolady)50g rozpuszczonego
masłaSkładniki na masę
serową:70 dag
twarogu półtłustego dwukrotnie zmielonego1,25 szklanki drobnego
cukru3 łyżki
mąki ziemniaczanej3
jajka2/3 szklanki
śmietanki 36% (Dałam 30 %)1 łyżeczka
aromatu migdałowego (dałam
amaretto)50-60 dag
śliwek przekrojonych na półSkładniki na kruszonkę:*3/4 szklanki mielonych
migdałów*3/4 szklanki
cukru demerara (użyłam zwykłego
cukru)*120g rozpuszczonego
masła (proponuję zrobić z zimnego
masła)
Wykonanie:Dno tortownicy wyścielić papierem do pieczenia.
Ciasteczka rozdrobnić do konsystencji piasku i wymieszać z rozpuszczonym
masłem. Masę miasteczkową wyłożyć równomiernie do formy i docisnąć.Składniki na masę
serową (które powinny
mieć temperaturę pokojową) zmiksować na gładki krem. Nie miksować zbyt długo, aby masa się nie napowietrzyła, bo opadnie po upieczeniu. Masę
serową wylać delikatnie na
ciasteczkowy spód.Na wierzchu ciasno ułożyć
śliwki, rozcięciami do góry.Przygotować kruszonkę : ciepłe, rozpuszczone
masło wymieszać z pozostałymi składnikami wyrabiając palcami kruszonkę. Niestety na tę ilość
masła nie udało mi się kruszonki wyrobić, masa była płynna, musiałam więc dodać około 100g
mąki (może nawet troszkę więcej).Kruszonką posypać wierzch sernika.Piec w 180 stopniach C około 1 godziny. Jeżeli ciasto zbytnio się przypieka można przykryć folią aluminiową.Sernik będzie gotowy, gdy lekko zetnie się na całej powierzchni. Ostudzić. Schłodzić w lodówce przez kilka godzin, najlepiej przez noc.
/wydrukuj przepis/