ßßß
Składniki na spód150g ciastek Digestive w czekoladzie (u mnie bez czekolady)50g rozpuszczonego masłaSkładniki na masę serową:70 dag twarogu półtłustego dwukrotnie zmielonego1,25 szklanki drobnego cukru3 łyżki mąki ziemniaczanej3 jajka2/3 szklanki śmietanki 36% (Dałam 30 %)1 łyżeczka aromatu migdałowego (dałam amaretto)50-60 dag śliwek przekrojonych na półSkładniki na kruszonkę:*3/4 szklanki mielonych migdałów*3/4 szklanki cukru demerara (użyłam zwykłego cukru)*120g rozpuszczonego masła (proponuję zrobić z zimnego masła)
Wykonanie:Dno tortownicy wyścielić papierem do pieczenia. Ciasteczka rozdrobnić do konsystencji piasku i wymieszać z rozpuszczonym masłem. Masę miasteczkową wyłożyć równomiernie do formy i docisnąć.Składniki na masę serową (które powinny mieć temperaturę pokojową) zmiksować na gładki krem. Nie miksować zbyt długo, aby masa się nie napowietrzyła, bo opadnie po upieczeniu. Masę serową wylać delikatnie na ciasteczkowy spód.Na wierzchu ciasno ułożyć śliwki, rozcięciami do góry.Przygotować kruszonkę : ciepłe, rozpuszczone masło wymieszać z pozostałymi składnikami wyrabiając palcami kruszonkę. Niestety na tę ilość masła nie udało mi się kruszonki wyrobić, masa była płynna, musiałam więc dodać około 100g mąki (może nawet troszkę więcej).Kruszonką posypać wierzch sernika.Piec w 180 stopniach C około 1 godziny. Jeżeli ciasto zbytnio się przypieka można przykryć folią aluminiową.Sernik będzie gotowy, gdy lekko zetnie się na całej powierzchni. Ostudzić. Schłodzić w lodówce przez kilka godzin, najlepiej przez noc.
/wydrukuj przepis/