Wykonanie
SkładnikiMasa serowa:1,2 kg
twarogu sernikowego*200 g
cukru2 łyżeczki ekstraktu z
wanilii2 łyżki
mąki ziemniaczanej4
jajka300 g słodzonej ciemnej
czekolady - deserowej200 g
śmietanki 36%2 łyżki gorzkiego
kakaoSpód:200 g kruchych
ciasteczek kakaowych30 g
masła1,5 łyżeczki
cynamonuPrzygotowaniePiekarnik nagrzać do 180 stopni C. Dno formy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz wypuszczając papier na zewnątrz.
Ciasteczka pokruszyć, wymieszać z roztopionym
masłem i
cynamonem. Masą wyłożyć na spód formy i dokładnie uklepać.
Ser zmiksować z
cukrem,
wanilią i
mąką. W oddzielnej misce, przez 1 minutę, ubijać
jajka, następnie wmiksować je w masę
serową. Roztopić
czekoladę w kąpieli
wodnej razem z
kakao, dodać do masy serowej i zmiksować. Na koniec dodać
śmietanę i zmiksować do połączenia się składników.Masę wyłożyć na spód i piec przez 60 minut. Studzić stopniowo. Schłodzić w lodówce bez obręczy przez całą noc.Wskazówki* Ten sernik pieczemy z
twarogu sernikowego, gotowego, zmielonego (można połączyć pół na pół z
mascarpone). Nie polecam zmielonego
twarogu kupionego na wagę. Jest za kwaśny na połączenie go z
czekoladą.