Wykonanie
Przepis na sernik czarno-biały pochodzi z książki Doroty Świątkowskiej "Moje wypieki". W oryginale autorka użyła
ciasteczek Oreo, niestety nie udało mi się ich kupić, więc sernik zrobiłam na bazie
czekoladowych ciasteczek i
kakao. To klasyczny, nie za słodki delikatny sernik, upieczony w kąpieli
wodnej. Szybki i prosty do przygotowania, po prostu wszystkie składnik trzeba dokładnie zmiksować.
Składniki:Na spód160 g
czekoladowych ciasteczek2 łyżki
kakao60 g roztopionego
masłaNa masę600 g
twarogu dwukrotnie zmielonego250 ml kwaśniej
śmietany 18 %3
jajka2 łyżki
mąki ziemniaczanej1 łyżeczka domowej esencji waniliowej3/4 szklanki
cukruNa wierzch60 g
czekoladowych ciasteczek1 łyżeczka
kakaocukier puderWykonanie:
Ciasteczka dokładnie kruszymy lub rozdrabniamy w malakserze, dodajemy
masło i
kakao. Wszystko dokładnie miksujemy.Dno tortownicy o średnicy 21 cm wykładamy papierem do pieczenia, wysypujemy masę
herbatnikową, lekko ją dociskamy do dna i wkładamy do lodówki.Wszystkie składniki masy serowej powinny
mieć temperaturę pokojową.W misce miksujemy
jajka, dodajemy po łyżce
twarogu cały czas miksując. Następnie dodajemy pozostałe składniki i dokładnie miksujemy. Masę wylewamy na
ciastkowy spód i wyrównujemy.Dół i boki tortownicy dokładnie dwukrotnie owijamy folią aluminiową. Chodzi oto, żeby
woda nie przedostała się do tortownicy i do ciasta.Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Tortownicę umieszczamy w kąpieli
wodnej ( wkładamy do większego żaroodpornego naczynia wypełnionego
wodą, tak aby sięgała ona do 3/4 wysokości tortownicy) i wsuwamy do piekarnika. Temperaturę zmniejszamy do 150 stopni pieczemy przez 90 minut.Sernik studzimy w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach, a następnie chłodzimy przez 5 godzin w lodówce.
Ciastka przeznaczone na wierzch mielimy i mieszamy z
kakao, posypujemy nimi wierzch sernika.Dekorujemy
cukrem pudrem przy pomocy szablonu.