ßßß Cookit - przepis na odchudzone sernikobrownie z pistacjami

odchudzone sernikobrownie z pistacjami

nazwa

Wykonanie

MASA SEROWA:
TWARÓG PÓŁTŁUSTY, 3krotnie zmielony (600g)
SER MASCARPONE (3 łyżki)
SEREK HOMOGENIZOWANY WANILIOWY (150g)
3 JAJKA
PŁYNNY MIÓD (5 czubatych łyżek, lub więcej do smaku)
AROMAT WANILIOWY (kilkanaście kropli)
ZIARENKA Z 1 LASKI WANILII (opcjonalnie)
SKÓRKA STARTA Z 1 POMARAŃCZY
SPÓD BROWNIE:
GORZKA CZEKOLADA (250g)
MASŁO/OLEJ KOKOSOWY (80g)
3 JAJKA
MĄKA (pszenna/żytnia/bezglutenowa ) (100g)
KAKAO (50g)
ZMIELONE MIGDAŁY lub inne orzechy (2-3 łyżki)
MIÓD (3 łyżki)
WIERZCH:
GORZKA CZEKOLADA (100g)
PISTACJE (ok 150g)
+PAPIER DO PIECZENIA
Do miski przekładamy twaróg, dodajemy mascarpone, serek, aromat, miód, wanilię, jajka, mieszamy dość energicznie rózgą do uzyskania jednolitej masy, odstawiamy.
W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z masłem. Przelewamy do miski, gdy lekko przestygnie (lecz wciąż będzie płynna) dodajemy jajka, miód, mieszamy rózgą (lub mikserem), stopniowo dosypujemy mąkę i kakao (ma powstać jednolita, gęsta masa.) Na koniec dodajemy orzechy, wylewamy masę na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i zapiekamy w 180* ok 10 minut. Na podpieczony spód wylewamy masę serową. Całość ponownie zapiekamy w 160* ok 1h. (na lekko złotawy kolor).
Upieczone ciasto schładzamy, polewamy stopioną czekoladą i posypujemy posiekanymi orzechami. Gotowe!
absolutnie najprostsze, bezmączne i bezcukrowe brownie
ciasto czekoladowo-migdałowe z pomarańczami
czekoladowe muffiny z pomarańczą
ekspresowe ciasto z migdałami i owocami
Źródło:http://thefoodtime.com/odchudzone-sernikobrownie-z-pistacjami