Wykonanie

MASA SEROWA:
TWARÓG PÓŁTŁUSTY, 3krotnie zmielony (600g)
SER MASCARPONE (3 łyżki)
SEREK HOMOGENIZOWANY WANILIOWY (150g)3
JAJKAPŁYNNY
MIÓD (5 czubatych łyżek, lub więcej do smaku)
AROMAT WANILIOWY (kilkanaście kropli)ZIARENKA Z 1
LASKI WANILII (opcjonalnie)SKÓRKA STARTA Z 1
POMARAŃCZYSPÓD BROWNIE:
GORZKA CZEKOLADA (250g)MASŁO/OLEJ
KOKOSOWY (80g)3
JAJKAMĄKA (pszenna/żytnia/bezglutenowa ) (100g)
KAKAO (50g)ZMIELONE
MIGDAŁY lub inne
orzechy (2-3 łyżki)
MIÓD (3 łyżki)WIERZCH:
GORZKA CZEKOLADA (100g)
PISTACJE (ok 150g)+PAPIER DO PIECZENIADo miski przekładamy
twaróg, dodajemy
mascarpone,
serek, aromat,
miód,
wanilię,
jajka, mieszamy dość energicznie rózgą do uzyskania jednolitej masy, odstawiamy.W kąpieli
wodnej rozpuszczamy
czekoladę z
masłem. Przelewamy do miski, gdy lekko przestygnie (lecz wciąż będzie płynna) dodajemy
jajka,
miód, mieszamy rózgą (lub mikserem), stopniowo dosypujemy
mąkę i
kakao (ma powstać jednolita, gęsta masa.) Na koniec dodajemy
orzechy, wylewamy masę na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i zapiekamy w 180* ok 10 minut. Na podpieczony spód wylewamy masę
serową. Całość ponownie zapiekamy w 160* ok 1h. (na lekko złotawy kolor).Upieczone ciasto schładzamy, polewamy stopioną
czekoladą i posypujemy posiekanymi
orzechami. Gotowe!

absolutnie najprostsze, bezmączne i bezcukrowe brownie

ciasto
czekoladowo-
migdałowe z
pomarańczami
czekoladowe muffiny z
pomarańczą
ekspresowe ciasto z
migdałami i
owocami