ßßß
MASA SEROWA:TWARÓG PÓŁTŁUSTY, 3krotnie zmielony (600g)SER MASCARPONE (3 łyżki)SEREK HOMOGENIZOWANY WANILIOWY (150g)3 JAJKAPŁYNNY MIÓD (5 czubatych łyżek, lub więcej do smaku)AROMAT WANILIOWY (kilkanaście kropli)ZIARENKA Z 1 LASKI WANILII (opcjonalnie)SKÓRKA STARTA Z 1 POMARAŃCZYSPÓD BROWNIE:GORZKA CZEKOLADA (250g)MASŁO/OLEJ KOKOSOWY (80g)3 JAJKAMĄKA (pszenna/żytnia/bezglutenowa ) (100g)KAKAO (50g)ZMIELONE MIGDAŁY lub inne orzechy (2-3 łyżki)MIÓD (3 łyżki)WIERZCH:GORZKA CZEKOLADA (100g)PISTACJE (ok 150g)+PAPIER DO PIECZENIADo miski przekładamy twaróg, dodajemy mascarpone, serek, aromat, miód, wanilię, jajka, mieszamy dość energicznie rózgą do uzyskania jednolitej masy, odstawiamy.W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z masłem. Przelewamy do miski, gdy lekko przestygnie (lecz wciąż będzie płynna) dodajemy jajka, miód, mieszamy rózgą (lub mikserem), stopniowo dosypujemy mąkę i kakao (ma powstać jednolita, gęsta masa.) Na koniec dodajemy orzechy, wylewamy masę na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i zapiekamy w 180* ok 10 minut. Na podpieczony spód wylewamy masę serową. Całość ponownie zapiekamy w 160* ok 1h. (na lekko złotawy kolor).Upieczone ciasto schładzamy, polewamy stopioną czekoladą i posypujemy posiekanymi orzechami. Gotowe!
absolutnie najprostsze, bezmączne i bezcukrowe brownie
ciasto czekoladowo-migdałowe z pomarańczami
czekoladowe muffiny z pomarańczą
ekspresowe ciasto z migdałami i owocami