Wykonanie
Cóż może dodać radości do niedzielnego popołudnia? Oczywiście, że pyszny podwieczorek. Ja zapragnęłam czegoś
czekoladowego i z wyraźną nutą
pomarańczy. Bardzo lubię to połączenie a
gorzka czekolada z
pomarańczą to jedna z moich ulubionych.Długo nie myślałam, a w Internecie sam pojawił się przepis N igelli Lawson na ciasto
czekoladowo -
pomarańczowe. Trochę go zmieniłam, bo u mnie nie ma
cukru no i
pomarańcze obrałam ze skórki (może ciasto trochę straciło na aromacie, ale kto wie, skąd te
cytrusy przyjechały i jak były transportowane).Ciasto wyszło pyszne, bardzo
czekoladowe z lekką nutką
pomarańczy. Mile mnie zaskoczyło i chodź wygląda na dość ciężkie i zwarte, to jednak jest puszyste i wilgotne.Do tego mielone
migdały sprawiają, że smakuje trochę jak sernik
czekoladowy.Serdecznie polecam...
Składniki:2 średnie
pomarańcze6
jajek200g zmielonych
migdałów1 łyżeczka bezglutenowego
proszku do pieczenia1 łyżka esencji waniliowej2 łyżki
miodu (można dać więcej jeżeli lubicie słodko)50g naturalnego
kakaododatkowo tabliczka
gorzkiej czekolady 85%
kakao na polewę
Pomarańcze obieramy ze skórki i gotujemy około 1 godzinę. Po tym czasie odcedzamy, przekrajamy na pół i wyciągamy pestki. Następnie miksujemy na pulpę.W osobnym naczyniu mieszamy składniki suche. Do ostudzonej pulpy pomarańczowej dodajemy
żółtka,
miód i suche składniki a następnie mieszamy ręcznym mikserem na jednolitą masę.
Białka ubijamy na pianę i łączymy za pomocą miksera z naszym
ciastem.Formę o średnicy 20cm smarujemy delikatnie
masłem lub
olejem kokosowym i wykładamy papierem do pieczenia.Następnie przelewamy ciasto do formy i pieczemy w nagrzanym do180° C piekarniku około 50 minut.Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest gotowe (patyczek powinien być suchy).Upieczone ciasto studzimy, dekorujemy polewą, kawałkami świeżej
pomarańczy i
płatkami migdałów.Polewa:
Czekoladę gorzką roztapiamy w kąpieli
wodnej. Tak przygotowaną polewę wylewamy na ostudzone ciasto.Ciasto podajemy z gęstą
śmietanką i plasterkami świeżej
pomarańczy.
Smacznego...