ßßß
Składniki:2 średnie pomarańcze6 jajek200g zmielonych migdałów1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia1 łyżka esencji waniliowej2 łyżki miodu (można dać więcej jeżeli lubicie słodko)50g naturalnego kakaododatkowo tabliczka gorzkiej czekolady 85% kakao na polewęPomarańcze obieramy ze skórki i gotujemy około 1 godzinę. Po tym czasie odcedzamy, przekrajamy na pół i wyciągamy pestki. Następnie miksujemy na pulpę.W osobnym naczyniu mieszamy składniki suche. Do ostudzonej pulpy pomarańczowej dodajemy żółtka, miód i suche składniki a następnie mieszamy ręcznym mikserem na jednolitą masę.Białka ubijamy na pianę i łączymy za pomocą miksera z naszym ciastem.Formę o średnicy 20cm smarujemy delikatnie masłem lub olejem kokosowym i wykładamy papierem do pieczenia.Następnie przelewamy ciasto do formy i pieczemy w nagrzanym do180° C piekarniku około 50 minut.Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest gotowe (patyczek powinien być suchy).Upieczone ciasto studzimy, dekorujemy polewą, kawałkami świeżej pomarańczy i płatkami migdałów.Polewa:Czekoladę gorzką roztapiamy w kąpieli wodnej. Tak przygotowaną polewę wylewamy na ostudzone ciasto.Ciasto podajemy z gęstą śmietanką i plasterkami świeżej pomarańczy.
Smacznego...