ßßß Cookit - przepis na Sernik z rabarbarem i kruszonką

Sernik z rabarbarem i kruszonką

nazwa

Wykonanie

Wspaniały sernik z rabarbarem - na kruchym cieście z kruszonką, z nutą cynamonową i pomarańczową. Rabarbar wpasowuje się tu idealnie :-). Spora blaszka sernika, który podajemy w postaci sernikowej kostki. Dobrze się kroi, nie kruszy, można go przechowywać poza lodówką. Polecam :-).
Składniki na ciasto kruche:
2,5 szklanki mąki pszennej
pół szklanki zmielonych orzechów włoskich lub pekan
pół łyżeczki proszku do pieczenia
220 g masła, zimnego
1 szklanka jasnego i miałkiego brązowego cukru
szczypta soli
1 jajko
1 łyżeczka cynamonu
Wszystkie składniki na kruchy spód wyrobić (w malakserze lub ręcznie - siekając nożem masło i dodając pozostałe składniki, zagnieść), do momentu kiedy ciasto zacznie formować kruszonkę. Przełożyć do naczynia. Przykryć folią, schłodzić w lodówce przez 30 - 60 minut.
Po wyjęciu ciasta z lodówki połowę kruszonki (drugą połowę odłożyć na wierzch sernika) wysypać do blaszki o wymiarach 23 x 30 cm, wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Dokładnie wylepić ciastem spód i wstępnie podpiec w temperaturze 180ºC przez 15 - 18 minut lub do lekkiego zezłocenia.
Ponadto:
600 g rabarbaru, pociętego w kostkę (łodyg nie obieramy)
Składniki na masę serową:
500 g twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
250 g serka mascarpone
3 duże jajka
3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
skórka otarta z 1 pomarańczy
1 łyżeczka ekstraktu z pomarańczy (lub aromatu)
3 łyżki mąki pszennej
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W misie miksera umieścić wszystkie składniki. Zmiksować do połączenia lub wymieszać rózgą kuchenną; nie miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej (napowietrzony sernik mocno urośnie, a potem opadnie).
Masę serową przelać na podpieczony spód, na nią wyłożyć rabarbar, następnie na wierzch wysypać resztę kruchego ciasta w postaci kruszonki. Piec w temperaturze 170ºC przez około 50 - 60 minut. Cała powierzchnia sernika powinna być wypieczona i ścięta przy dotyku patyczkiem. W razie konieczności lekko wydłużyć czas pieczenia. Wyjąć z piekarnika, wystudzić. Można dodatkowo oprószyć cukrem pudrem. Nie ma konieczności przechowywania w lodówce.
Smacznego :-).
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/sernik-z-rabarbarem-i-kruszonka