Wykonanie

Wspaniały sernik z
rabarbarem - na kruchym cieście z kruszonką, z nutą
cynamonową i
pomarańczową.
Rabarbar wpasowuje się tu idealnie :-). Spora blaszka sernika, który podajemy w postaci sernikowej kostki. Dobrze się kroi, nie kruszy, można go przechowywać poza lodówką. Polecam :-).Składniki na ciasto kruche:2,5 szklanki
mąki pszennejpół szklanki zmielonych
orzechów włoskich lub pekanpół łyżeczki
proszku do pieczenia220 g
masła, zimnego1 szklanka jasnego i miałkiego
brązowego cukruszczypta
soli1
jajko1 łyżeczka
cynamonuWszystkie składniki na kruchy spód wyrobić (w malakserze lub ręcznie - siekając nożem
masło i dodając pozostałe składniki, zagnieść), do momentu kiedy ciasto zacznie formować kruszonkę. Przełożyć do naczynia. Przykryć folią, schłodzić w lodówce przez 30 - 60 minut.Po wyjęciu ciasta z lodówki połowę kruszonki (drugą połowę odłożyć na wierzch sernika) wysypać do blaszki o wymiarach 23 x 30 cm, wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Dokładnie wylepić
ciastem spód i wstępnie podpiec w temperaturze 180ºC przez 15 - 18 minut lub do lekkiego zezłocenia.Ponadto:600 g
rabarbaru, pociętego w kostkę (łodyg nie obieramy)Składniki na masę
serową:500 g
twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie250 g
serka mascarpone3 duże
jajka3/4 szklanki drobnego
cukru do wypiekówskórka otarta z 1
pomarańczy1 łyżeczka ekstraktu z
pomarańczy (lub aromatu)3 łyżki
mąki pszennejWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.W misie miksera umieścić wszystkie składniki. Zmiksować do połączenia lub wymieszać rózgą kuchenną; nie miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej (napowietrzony sernik mocno urośnie, a
potem opadnie).Masę
serową przelać na podpieczony spód, na nią wyłożyć
rabarbar, następnie na wierzch wysypać resztę kruchego ciasta w postaci kruszonki. Piec w temperaturze 170ºC przez około 50 - 60 minut. Cała powierzchnia sernika powinna być wypieczona i ścięta przy dotyku patyczkiem. W razie konieczności lekko wydłużyć czas pieczenia. Wyjąć z piekarnika, wystudzić. Można dodatkowo oprószyć
cukrem pudrem. Nie ma konieczności przechowywania w lodówce.Smacznego :-).