ßßß Cookit - przepis na Muffiny z cynamonem i orzechami włoskimi…

Muffiny z cynamonem i orzechami włoskimi…

nazwa

Wykonanie

Mimo spadku temperatury, jesień w Irlandii wciąż uważam za wyjątkowo ładną. Ranki bywają już mgliste i zdecydowanie zimne, ale słońce wciąż świeci jasno i przyjemnie grzeje podczas naszych codziennych spacerów. Z chęcią wyruszamy więc na kolejne wyprawy, podczas których Zuzia sprawdza wytrzymałość okolicznych płotów i ogrodzeń, wspina się na każdy głaz i kamień, który znajdzie i chowa w krzakach, piszcząc głośno z radości, co nie do końca pomaga jej w ukrywaniu się ;)
Taką jesień to ja rozumiem :))
Jedynym „minusem” takiej pogody jest brak czasu na pieczenie. Szkoda mi trochę siedzieć w domu, gdy pogoda jeszcze dopisuje, a świadomość, że czeka nas jeszcze mnóstwo ponurych, deszczowych dni, które przyjdzie spędzić w domu. Wtedy będę miała aż nadto czasu na kulinarne manewry ;) A tymczasem wracam do sprawdzonych, szybkich przepisów, wśród których królują oczywiście wszelkiego typu muffiny.
Ostatnio robiłam nieco bardziej wyszukane muffiny z whiskey, które bardzo nam smakowały. Tym razem postawiłam na klasyczne połączenie, które doskonale wpisało się w jesienne klimaty i nasze upodobania – muffiny z cynamonem i orzechami włoskimi. Smaczne, nie przesłodzone muffinki o wspaniałym aromacie, które możecie zabrać ze sobą do parku lub zjeść na podwieczorek, popijając gorącą herbatą.
Polecam :)
* przepis pochodzi z książki „Easy muffins. 100 fuss-free recipes for everyday cooking”
Składniki na 12 muffinów:
280g mąki pszennej
1 łyżka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu (jeśli, tak jak ja, lubicie cynamon, polecam dać 1 i 1/2 – 2 łyżeczek)
szczypta soli
115g jasnego brązowego cukru (soft light brown sugar) lub ewentualnie muscovado
2 duże jajka
250ml mleka
85g niesolonego masła, roztopionego i przestudzonego
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
100g orzechów włoskich, posiekanych
Wykonanie:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę, proszek do pieczenia, cynamon oraz sól przesiej.
Jajka roztrzep lekko i wymieszaj za pomocą rózgi kuchennej z mlekiem, ekstraktem waniliowym oraz przestudzonym masłem.
Przelej mokre składniki do suchych, dodaj posiekane orzechy i wymieszaj krótko, tylko do połączenia składników.
Nałóż ciasto do formy na muffiny wyłożonej papilotkami lub wysmarowanej masłem i oprószonej mąką.
Piecz w temperaturze 180°C przez około 20 minut, do tzw. suchego patyczka.
Wystudź na kratce.
Smacznego :)
Źródło:http://brunetkawkuchni.com/2014/10/07/muffiny-z-cynamonem-i-orzechami-wloskimicinnamon-and-walnuts-muffins