Wykonanie
Naprawdę zwykłe muffiny. Niestety, nie dopatrzyłam się w nich wyjątkowego smaku - ot, babeczki z
orzechami. Choć myślę, że smakosze
orzechów mogą być zadowoleni. Przepis z '1 mix - 50 muffins' Susanny Tee.* z 'Koncertu Życzeń' dla miłośników ciast z
orzechamiSkładniki na 12 muffinek:280 g
mąki pszennej1 łyżka
proszku do pieczenia1 łyżeczka
cynamonuszczypta
soli80 g jasnego
brązowego cukru100 g
orzechów włoskich, posiekanych2
jajka250 ml
mleka6 łyżek
oleju słonecznikowego lub 85 g stopionego
masła1 łyżeczka ekstraktu z
waniliiW jednym naczyniu wymieszać
mąkę,
proszek do pieczenia,
cynamon,
sól,
cukier i
orzechy.W drugim - roztrzepać
jajka, dodać
mleko, ekstrakt i
olej.Połączyć zawartość obu naczyń, wymieszać.Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Nałożyć do nich ciasta do 3/4 wysokości. Piec około 20 minut w temperaturze 200ºC. Studzić na kratce.