ßßß
Potrzebujemy:1 i 1/4 szklanki mąki pszennej1/2 szklanki brązowego cukru1 jajko1/2 szklanki mleka50 g masłaszczyptę soli1 łyżeczkę proszku do pieczeniagarść łuskanych ziaren słonecznikaPolewa:20 g masła2-3 łyżki brązowego cukru1 łyżeczka cynamonuKrok po kroku:Piekarnik rozgrzewamy do 190°C.Masło topimy i lekko schładzamy.W jednej misce mieszamy ze sobą przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, cukier i sól.W drugiej misce łączymy ze sobą jajko, masło i mleko.Mokre składniki przelewamy do miski z suchymi składnikami i mieszamy łyżką do ich połączenia, następnie dodajemy słonecznik.Gotowe ciasto wykładamy do foremek i pieczemy 25 minut.W tym czasie przygotowujemy polewę: masło topimy i łączymy z brązowym cukrem i cynamonem.Po upieczeniu wyciągamy babeczki z piekarnika i jeszcze ciepłe smarujemy cynamonową polewą, a następnie studzimy.Smacznego! :)Przepis bierze udział w akcjach:




NAGRODA!Przepis został uhonorowany II miejscem w konkursie na smaczny, niskokaloryczny deser w konkursie organizowanym przez Instytut Dietetyki "MOC DIETY"