ßßß
Cudownie kruche ciasto z budyniem i rabarbarem - konieczne do upieczenia w sezonie rabarbarowym i na majówkę! Idealnie kruche, wyważone smakowo - aromatyczne kruche ciasto z brązowym cukrem, imbirem i cynamonem. Domowy budyń waniliowy, dużo różowego rabarbaru. To nie może nie posmakować :-). Bardzo polecam!Ciasto kruche:2,5 szklanki mąki pszennejpół szklanki zmielonych orzechów włoskich lub pekanpół łyżeczki proszku do pieczenia220 g masła, zimnego1 szklanka jasnego brązowego cukruszczypta soli1 jajko1 łyżeczka cynamonu1 łyżeczka imbiruWszystkie składniki na kruchy spód wyrobić (w malakserze lub ręcznie - siekając nożem masło i dodając pozostałe składniki, zagnieść), do momentu kiedy ciasto zacznie formować kruszonkę. Przełożyć do naczynia. Przykryć folią, schłodzić w lodówce przez 30 - 60 minut.Po wyjęciu ciasta z lodówki połowę kruszonki wysypać do blaszki o wymiarach 23 x 34 cm, wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Dokładnie wylepić ciastem spód. Włożyć do lodówki na kolejne 30 minut. Tak przygotowane ciasto wstępnie podpiec w temperaturze 180ºC przez 15 - 20 minut lub do lekkiego zezłocenia.Creme patissiere waniliowy:600 ml mleka6 dużych żółtek100 g cukru (przynajmniej połowa domowego cukru z wanilią)40 mąki pszennej40 g skrobi ziemniaczanejW naczyniu umieścić 150 ml mleka, żółtka, cukier, obie mąki. Zmiksować blenderem do połączenia (nie może być grudek), odłożyć.W większym garnuszku zagotować 450 ml mleka. Kiedy zacznie wrzeć wlać zmiksowaną mieszankę i zmniejszyć moc palnika do połowy. Mieszać energicznie rózgą kuchenną (by rozbić wszystkie tworzące się grudki) i zagotować jak tradycyjny budyń. Od momentu zagotowania gotować około pół minuty, mieszajac, aż krem zgęstnieje. Zdjąć z palnika; przykryć folią spożywczą w taki sposób, by dotykała kremu, odstawić do wystudzenia (już nie mieszamy).Nadzienie rabarbarowe600 g rabarbaru, pokrojonego w 1 cm kawałki (nie ma konieczności obierania łodyg)3 łyżki mąki ziemniaczanej3 łyżki cukru1 łyżeczka cynamonu1 łyżeczka imbiruSkładniki nadzienia umieścić w naczyniu i wymieszać. Odstawić.Wykonanie:Na podpieczone ciasto kruche (może być prosto z piekarnika) wyłożyć równo nadzienie rabarbarowe. Na nie wyłożyć równą warstwę budyniu. Z lodówki wyciągnąć pozostałą kruszonkę i równomiernie posypać po wierzchu (jeśli ciasto uformowaliśmy w kulę wystarczy zetrzeć na tarce).Piec w temperaturze 180ºC przez około 40 minut. Wyjąć przestudzić.Smacznego :-).
