Wykonanie
Puree z dyni to bardzo fajny dodatek do wszelkiego rodzaju ciast- sprawdzi się w ciastach ucieranych,
drożdżowych czy też masach do deserów. Dziś proponuję Wam najprostsze ciasto ucierane z dodatkiem puree z dyni Hokkaido. Z
dynią wspaniale łączą się
jabłka. W wersji na szybko placek możemy podać czysty, bez masy budyniowej. Jeśli chcemy go jednak trochę podrasować, możemy przełożyć go masą na bazie domowego budyniu karmelowego. Decyzja należy do Was ;) .Składniki:3 szklanki
mąki pszennej1 i 3/4 szklanki puree z dyni hokkaido (
dynię porcjujemy ze skórką, skrapiamy
olejem, lekko solimy i pieczemy do miękkości ok. 30 minut, temp. 200 stopni, następnie dokładnie blendujemy)1,5 szklanki
cukru200 g miękkiego
masła4
jajka3 łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
soli1 łyżka ekstraktu
waniliowegoskórka otarta z 1
cytrynycynamon3
jabłka pokrojone w drobną kostkę2 łyżki
brązowego cukruBudyń karmelowy:· 2 szklanki
mleka· 2
żółtka· 2 łyżki
mąki pszennej· 1 łyżka
mąki ziemniaczanej· 2 łyżki
cukru brązowego· 500 g kajmakuMiękkie
masło ucieramy z
cukrem, stopniowo dodajemy puree z dyni,
jajka i
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia i
solą. Na sam koniec dodajemy ekstrakt
waniliowy, 2 szczypty
cynamonu i skórkę otartą z
cytryny. Masę przelewamy do formy wysmarowanej
masłem i wysypanej
mąką (35x 24 cm). Na wierzchu rozkładamy
jabłka pokrojone w kostkę. Całość posypujemy 2 łyżkami
brązowego cukru. Pieczemy ok. 60-70 minut, temp. 180 stopni - do tzw. suchego patyczka. Ciasto studzimy. Możemy podać je już w takiej postaci, lub przełożyć kremem budyniowym karmelowym.
Budyń karmelowy - w rondelku o grubym dnie podgrzewamy
cukier tak, by powstał nam złotobrązowy karmel- nie mieszamy, jedynie potrząsamy rondelkiem. Dolewamy 1,5 szklanki
mleka, dokładnie mieszamy i całość zagotowujemy. Do gotującego się karmelowego
mleka dodajemy rozrobione w pozostałym zimnym
mleku mąki i
żółtka. Całość cały czas mieszając gotujemy na małym ogniu aż powstanie gęsty
budyń.
Budyń studzimy. Przestudzony ucieramy dodając po łyżce masy kajmakowej. Zimne ciasto przekrawamy na pół i przekładamy kremem. Smacznego!