Wykonanie
Kolejnym, wypróbowanym przeze mnie
ciastem z
owocami w tym sezonie jest szarlotka serowa. Orginalny przepis jest tutaj a mnie bezpośrednio zachęciła Viridianka swoim niedawnym wpisem. Szarlotka jest bardzo dobra, bo lekka i taka inna od tradycyjnej. Ciasta jest niewiele za to masy owocowej dużo. Jeśli macie ochotę na innowacje szarlotkową polecam tę
serową. Jest to moja propozycja do akcji
jabłkowej.
Składniki:300g
mąki pszennej200g
cukru2 łyżki
mąki ziemniaczanej1 łyżeczka
proszku do pieczenia200g zimnego
masła pokrojonego w kostkę250g tłustego
twarogu2
jajka1,5 kg
jabłek obranych i pokrojonych w plastrysok i skórka starta z 1/2
cytryny3 łyżki
cukru brązowego jasnego1 łyżeczka
cynamonuDo dużego malaksera wsypujemy
mąki,
cukier i
proszek do pieczenia. Robimy klika pulsów malakserem, żeby składniki się dobrze wymieszały. Teraz dodajemy
masło, znowu kilka
razy pulsujemy, aż ciasto przybierze formę kruszonki. Dodajemy pokruszony
ser i znowu włączamy na krótko malakser. Na koniec dodajemy
jajka i jeszcze moment miksujemy do połączenia składników . Ciasto jest bardzo miękkie i nie da się wałkować. Wstawiamy je do lodówki. W czasie gdy ciasto się chłodzi obieramy
jabłka, usuwamy im gniazda nasienne i kroimy w plastry. Posypujemy
skórką z cytryny i skrapiamy
sokiem cytrynowym. Dodajemy
cynamon i
cukier - jeżeli
jabłka są bardzo kwaśne to ilość
cukru regulujemy wg uznania. Nagrzewamy piekarnik do 190ºC. Dzielimy ciasto na 2 części. Pierwszą część ciasta wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia formę (25x30 cm) i rozsmarowujemy na całej powierzchni. Ułożyłam gęsto małe kopczyki ciasta łyżeczką i
potem rozsmarowałam tą samą łyżeczką moczoną w zimnej wodzie. Teraz nakładamy na ciasto
jabłka, a następnie rozsmarowujemy tą samą techniką drugą część ciasta na wierzchu
owoców. Tutaj nie musimy być bardzo staranni, jeśli gdzieniegdzie będą nam prześwitywać
jabłka to nic nie szkodzi, w czasie pieczenia ciasto urośnie i to się wyrówna. Pieczemy szarlotkę przez ok. 40 min, aż ciasto na wierzchu ładnie się zezłoci. Przed podaniem można ewentualnie posypać je
cukrem pudrem.Smacznego:)