Wykonanie
Szarlotka to jedno z najpopularniejszych ciast goszczących w naszych domach. Każdy ma swój wypróbowany sposób na jej przygotowanie, często przechodzący z pokolenia na pokolenie, różne przepisy na ciasto kruche, różne metody rozdrobnienia
jabłek, inne dodatki i aromaty. Taki właśnie przepis, z którego korzystałam przez wiele lat, a o którym zapomniałam w ostatnich miesiącach, gdyż tworzę i wypróbowuję dużo nowych przepisów ze względu na blog, wykopałam ostatnio z mojego zeszytu z przepisami. Jest to prosta, klasyczna szarlotka, urozmaiciłam ją o karmelizowane
jabłka oraz obowiązkowy dla mnie w ciastach z
jabłkami cynamon.Szarlotkę przygotowałam w formie o wymiarach 24x24cm .
SzarlotkaSkładniki:CIASTO250g
mąki pszennej125g
masła100g
cukru pudru1
jajko0,5 łyżeczki
proszku do pieczeniaMASA
JABŁKOWA750g twardych kwaskowatych
jabłek60g
masła6 łyżek
cukru1 łyżka
mąki ziemniaczanej1 łyżka
cynamonuWykonanie:-
mąkę przesiać z
proszkiem do pieczenia, dodać zimne
masło, składniki posiekać razem, dodać przesiany
cukier puder i
jajko, składniki wymieszać, szybko zagnieść gładkie ciasto- ciasto zafoliować, schłodzić przez 1 godzinę-
jabłka umyć, obrać, pokroić na ćwiartki, wykroić gniazda nasienne- każą ćwiartkę przekroić na pół, pokroić w cienkie plasterki- na patelni rozpuścić
masło, dodać
cukier, podgrzewać potrząsając za rączkę patelni, aż
cukier się rozpuści i lekko zbrązowieje- do karmelu dodać pokrojone
jabłka, wymieszać, smażyć przez kilka minut na małym ogniu, aż
jabłka zmiękną- gdy
jabłka lekko się zezłocą, zdjąć je z palnika, ostudzić
- formę wyłożyć papierem do pieczenia- schłodzone ciasto podzielić na 2 równe części, jedną schować ponownie do lodówki, drugą wyłożyć na dno formy (rozciągam lekko ciasto, układam na dnie formy i wylepiam dłonią całe dno), nakłuć widelcem- na cieście równomiernie rozprowadzić cienką warstwę
mąki ziemniaczanej- ciasto posypać połową
cynamonu, wyłożyć ostudzone
jabłka, wyrównać, posypać resztą
cynamonu- przygotować kawałek papieru do pieczenia wielkości formy- wyjąć z lodówki drugą część ciasta, podsypać lekko
mąką, rozwałkować cienko na przygotowanym papierze na kwadrat o wielkości formy- papier ułożyć na jabłkach
ciastem do
spodu, delikatnie zdjąć go z ciasta, placek docisnąć do
jabłek, zaklejając szczelnie boki tak, by ciasto przylegało do formy- ciasto nakłuć widelcem- piec w 180 stopniach przez około 45 minut- upieczoną szarlotkę wyjąć z piekarnika, po ostygnięciu oprószyć
cukrem pudrem, następnie kroić na kwadraty
Szarlotka jest dość mocno słodka ze względu na karmelizowane
jabłka. Delikatne, kruche ciasto wspaniale harmonizuje z nadzieniem
jabłkowym. Smak
cynamonu jest wyraźnie wyczuwalny w cieście.