Wykonanie
Jeden z najprostszych i najsmaczniejszych jabłeczników, jakie zdarza mi się czynić. Pośród wielu zalet ma dwie podstawowe: zawsze się udaje, a rodzaj ciasta sprawia, że
owoce utrzymują się na powierzchni. To szybki i niezawodny sposób na pyszne, aromatyczne ciasto z
jabłkami.
Składniki na tortownicę o śr. 22 cm:4-5
jabłek1 i 1/4 szklanki
mąki pszennej5 płaskich łyżek
mąki ziemniaczanej1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia3/4 szklanki
cukru1 opakowanie
cukru z prawdziwą
wanilią3
jaja200g
masłacynamon do posypania
jabłekcukier puder do posypania ciastaWykonanie:Miękkie
masło ucieramy z
cukrem i
cukrem waniliowym na puch. Następnie kolejno dodajemy
jaja. Obydwie
mąki przesiewamy wraz z
proszkiem do pieczenia i wsypujemy do masy
maślano-jajecznej.Całość ucieramy na jednolite ciasto. Następnie przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy.
Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy na dowolnej wielkości kawałki. Układamy ciasno na cieście i posypujemy
cynamonem. Pieczemy ca 50 min w temp. 170C. Po wystudzeniu posypujemy
cukrem pudrem.Życzę Wam smacznego! :-)