Wykonanie
babkowe ucierane ciasto z
jabłkamiDeszcz za oknem, szaro, ponuro. Zawsze o tej
porze roku przypomina mi się podstawówkowy wiersz Staffa: "Zobacz, ile jesieni! / Pełno jak w cebrze
wina, / [...] / Nazłociło sie liści, / Że koszami wynosić / [...] / A tu uwiądem narasta /
Winna jabłeczna
pora". Jest i jesień, są i liście, i
jabłka, a tylko patrzeć jak i grzane
wino zawita. Nie wyobrażam sobie osładzania sobie jesieni jabłecznymi słodkościami. I tak, gdy pogoda zaczęła doskwierać za bardzo, czmychnąłem po pracy do kuchni, by szybko - w pędzie
między obiadokolacją a snem - przygotować najszybsze z możliwych, ucierane ciasto z
jabłkami, o strukturze bardzo podobnej do babki (
czemu dziwić się nie należy, bo i przepis niemal jak na babkę :)).A sam przepis wzorowany na tym z Moich Wypieków (tutaj).
Składniki:ok. 1,5 szklanki
mąki pszennejnieco ponad 1 szklanka
mąki ziemniaczanej1 łyżeczka
proszku do pieczenia5
jajek3/4 szklanki
cukru250 g roztopionego
masła1 kg
jabłek (najlepiej renety lub antonówki)dwie garści
płatków migdałowych2 łyżeczki
cynamonucukier puder, do posypania
Oba rodzaje
mąki przesiać do miski i wymieszać z
proszkiem do pieczenia. Całe
jajka ubijać przez dłuższą chwilę na najwyższych obrotach, następnie dodawać stopniowo
cukier i dalej ubijać do uzyskania puszystej piany. Wciąż miksując, lecz na mniejszych obrotach, dodawać
mąki i mieszać do połączenia. Na koniec wlać powoli rozpuszczone
masło (może być lekko ciepłe).Gotowe ciasto wylać na wyłożoną papierem do pieczenia blachę (u mnie 23x34).
Jabłka obrać, wybrać środki nasienne i pokroić w grubą kostkę. Wysypać
jabłka na ciasto, delikatnie w nie wciskając. Całość posypać
cynamonem i pokruszonymi
płatkami migdałowymi (mogą być posiekane
orzechy).Piec w 180-190 o C przez ok. 50 min. (do suchego patyczka), Po wystudzeniu (lub tuż przed podaniem) posypać
cukrem pudrem.