ßßß Cookit - przepis na Jabłecznik z marcepanem…

Jabłecznik z marcepanem…

nazwa

Wykonanie

Jabłeczniki to jedne z tych ciast, które lubią chyba wszyscy. Jabłka to owoce stosunkowo niedrogie i dostępne cały rok, więc można po nie sięgnąć w każdej chwili i bez większego wysiłku przygotować domowy deser dla rodzinki. W dodatku można go przygotować na setki różnych sposobów i przeróżnymi dodatkami, więc nigdy się nie nudzą ;)
Ten jabłecznik upiekłam głownie ze względu na marcepan, którego zostało mi sporo po świętach. Co prawda nie ma go w tym cieście zbyt wiele, robi jednak ogromną różnicę w smaku. Ta cienka warstewka marcepanowej masy pokrywająca jabłka nie tylko dosładza, ale też bardzo przyjemnie aromatyzuje całość.
Samo ciasto jest mięciutkie i puszyste, z dodatkiem soku cytrynowego, który nadaje mu lekkości. Na tym warstwa jabłek,marcepanowa pianka i chrupiące płatki migdałowe. Niebo w gębie :)
Polecam :)
*przepis z książki „Ciasta na każdą okazję”
Składniki na tortownicę o średnicy 23cm:
200g miękkiego niesolonego masła
200g drobnego cukru do wypieków
3 łyżki soku z cytryny
4 duże jajka
300g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 kg jabłek
Warstwa marcepanowa:
1 duże jajko
2 łyżki drobnego cukru
100g marcepanu
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka mielonego cynamonu
Dodatkowo:
płatki migdałowe do posypania
Wykonanie:
Zacznij od przygotowania ciasta.
Masło i cukier utrzyj z sokiem z cytryny, aż masa stanie się puszysta i jasna. Dodawaj po jednym jajka, ucierając dokładnie po dodaniu każdego kolejnego. Gdy składniki połączą się, wsyp mąkę oraz proszek do pieczenia i mieszaj do masy.
Ciasto przełóż do tortownicy wysmarowanej masłem i oprószonej mąką, wyrównaj.
Jabłka umyj, obierz ze skórki i pokrój w ósemki. Ułóż je ciasno na cieście.
Na koniec przygotuj masę marcepanową. Marcepan utrzyj z żółtkiem oraz dwiema łyżkami cukru, aż wszystko dobrze się połączy.
W drugiej misce ubij białko z mąką ziemniaczaną oraz cynamonem. Dodaj trochę ubitej piany do masy marcepanowej i zmiksuj dokładnie. Następnie dodaj resztę i wymieszaj delikatnie szpatułką.
Masę marcepanową wylej na jabłka ułożone na cieście i posyp wszystko obficie płatkami migdałowymi.
Piecz w temperaturze 180°C przez około 40 – 50 minut lub do tzw. suchego patyczka.
Upieczone ciasto pozostaw przez kilka minut w blaszce, po czym wyjmij ostrożnie i przełóż na kratkę do wystudzenia.
Smacznego :)
Źródło:http://brunetkawkuchni.com/2015/01/06/jablecznik-z-marcepanem