ßßß Cookit - przepis na Szarlotka biszkoptowa

Szarlotka biszkoptowa

nazwa

Wykonanie

Podczas górskich wycieczek mam pewien zwyczaj - w każdym, nowo odwiedzonym schronisku zamawiam szarlotkę. Przepadam za ciastami z jabłkami, więc odmówienie sobie solidnej porcji po wysiłku fizycznym, byłoby dla mnie próbą ;) Ostatnim "górskim" ciastem, którego próbowałam w letnim sezonie, była szarlotka jedzona w jednym ze schronisk w Beskidzie Sądeckim. Była dosyć słodka, na delikatnym, biszkoptowym cieście o wyraźnym posmaku masła. Przez jakiś czas szukałam przepisu, który pozwoliłby mi na odtworzenie tego smaku. Ostatecznie wszystko zrobiłam zgodnie z intuicją. Postanowiłam połączyć proste, jabłkowe nadzienie z ekstremalnie maślanym, mięciutkim ciastem jak na hiszpańskie sobaos. Z efektu jestem bardzo zadowolona, więc przepis polecam do wypróbowania. Jeśli szukacie odmiany po jabłecznikach na kruchym cieście, powinniście spróbować! :)
Składniki (na blachę 25 x 36 cm):
Ciasto:
200 g masła o temperaturze pokojowej
220 g cukru
5 dużych jajek
220 g mąki pszennej (bezglutenowcy: 100 g mąki ziemniaczanej, 60 g kukurydzianej, 60 g gryczanej)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Nadzienie:
1200 g jabłek
3 łyżki cukru
2 łyżeczki cynamonu
Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Jeśli są bardzo soczyste, odsączyć część wypływającego soku. Dodać cukier i cynamon, wymieszać.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. W misie zmiksować masło i cukier na puszystą, jasną masę. Wbijać po jednym jajku, za każdym razem dokładnie miksując. Do masy jajeczno-maślanej wsypać mąkę i delikatnie wmieszać łyżką. Jednolite ciasto podzielić na dwie równe części. Pierwszą połowę przelać do formy i wyrównać. Włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 º C i podpiekać przez ok. 25 minut (patyczek wbity i wyciągnięty ze środka ciasta powinien być suchy). Podpieczone ciasto wyjąć z piekarnika, wyłożyć równomiernie jabłka, przykryć drugą połową surowego ciasta i włożyć do piekarnika na kolejne 45 minut. Wierzch szarlotki powinien być zrumieniony. Wyjąć z piekarnika i wystudzić. Podawać z bitą śmietaną lub lodami.
Smacznego!
Źródło:http://lisia-kawiarenka.blogspot.com/2014/11/szarlotka-biszkoptowa.html