ßßß
SkładnikiCiasto drożdżowe:- 3 szklanki mąki pszennej- 1/2 łyżeczki soli- 5 łyżek cukru- 3/4 szklanki ciepłego mleka- 1 jajko- 30 gr świeżych drożdży- 70 gr roztopionego masłaNadzienie:- 2 łyżki cynamonu- 75g miękkiego masła- 1/2 szklanki brązowego cukru- 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskichPolewa:1 serek mascarpone(250 g)3/4 szklanki cukru pudru2 łyżki esencji waniliowejsok z jednej pomarańczyCałość zmiksować. Polewać gorąca ciastka.PrzygotowanieDrożdże rozcieram z łyżką cukru. Dodaję do masy pół szklanki ciepłego mleka i odstawiam w ciepłe miejsce, aby drożdże podrosły (na ok. 15 minut). Następnie w dużej misce mieszam suche składniki. Dolewam do tego drożdże i resztę mleka, roztopione masło oraz wbijam jajko. Zagniatam przez ok. 10-15 minut. aż ciasto zacznie odstawać od ręki. Odstawiam na ok. godzinę w ciepłe miejsce, aby ciasto urosło.W międzyczasie przygotowuje farsz: rozcieram miękkie masło, pokrojone orzechy z cukrem i cynamonem.Następnie wyjmuję ciasto na posypaną mąką stolnicę. Rozwałkowuję je na kwadrat o bokach ok. 30 cm. Ciasto smaruję masą - farszem cynamonowym. Zwijam w roladę. Kroję na grube (ok. 2 cm) plastry i układam w okrągłej blaszce wyłożonej papierem w odstępach ok. 3 cm – ciasto jeszcze urośnie! Odstawiam blaszkę z bułeczkami na ok. godzinę do wyrośnięcia. Przed włożeniem do pieca smaruję mlekiem, żeby ładnie się zrumieniły.Piekę w temp. 180 stopni przez ok. 35 minut.Na koniec polać przygotowaną pyszna polewą.

Przepis zmodyfikowany z blogu Lubię gotowaćoraz z tej stronySmacznego:)