Wykonanie
Dzisiaj przepis na pięknie pachnące
cynamonem ślimaczki - cinnabon rolls. Te
drożdżowe bułeczki są przepyszne! Najlepsze jeszcze cieplutkie! Idealne na zimowe wieczory i poranki. Musicie się skusić na przepis - będziecie oczarowani tym smakiem a zapach podczas pieczenia - bajka:))Zapraszam:)
Składniki
Ciasto drożdżowe:- 3 szklanki
mąki pszennej- 1/2 łyżeczki
soli- 5 łyżek
cukru- 3/4 szklanki ciepłego
mleka- 1
jajko- 30 gr świeżych
drożdży- 70 gr roztopionego
masłaNadzienie:- 2 łyżki
cynamonu- 75g miękkiego
masła- 1/2 szklanki
brązowego cukru- 1/2 szklanki posiekanych
orzechów włoskichPolewa:1
serek mascarpone(250 g)3/4 szklanki
cukru pudru2 łyżki esencji waniliowejsok z jednej
pomarańczyCałość zmiksować. Polewać gorąca
ciastka.Przygotowanie
Drożdże rozcieram z łyżką
cukru. Dodaję do masy pół szklanki ciepłego
mleka i odstawiam w ciepłe miejsce, aby
drożdże podrosły (na ok. 15 minut). Następnie w dużej misce mieszam suche składniki. Dolewam do tego
drożdże i resztę
mleka, roztopione
masło oraz wbijam
jajko. Zagniatam przez ok. 10-15 minut. aż ciasto zacznie odstawać od ręki. Odstawiam na ok. godzinę w ciepłe miejsce, aby ciasto urosło.W międzyczasie przygotowuje farsz: rozcieram miękkie
masło, pokrojone
orzechy z
cukrem i
cynamonem.Następnie wyjmuję ciasto na posypaną
mąką stolnicę. Rozwałkowuję je na kwadrat o bokach ok. 30 cm. Ciasto smaruję masą - farszem
cynamonowym. Zwijam w roladę. Kroję na grube (ok. 2 cm) plastry i układam w okrągłej blaszce wyłożonej papierem w odstępach ok. 3 cm – ciasto jeszcze urośnie! Odstawiam blaszkę z bułeczkami na ok. godzinę do wyrośnięcia. Przed włożeniem do pieca smaruję
mlekiem, żeby ładnie się zrumieniły.Piekę w temp. 180 stopni przez ok. 35 minut.Na koniec polać przygotowaną pyszna polewą.
Przepis zmodyfikowany z blogu Lubię gotowaćoraz z tej stronySmacznego:)